1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очакват се повишения на речните нива

Очакват се повишения на речните нива

В сряда валежи ще има в цялата страна

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес преваляванията ще са главно в източната половина от страната в количества до 10-12 л/кв.м. Във вторник на повече места ще превалява в Западна и в Северна България. Очаквани количества са от 5 до 15 л/кв.м. В сряда валежи ще има в цялата страна. Количествата ще са от 5-15, на места в Източна България до 20-25 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч на 21 до 8 ч. на 22 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са останали без промяна или са се понижавали. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. В горното течение на р. Искър (Дунавски басейн) количеството е около праговете за екстремно ниски води, а в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн) и р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), около прага за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от + 7 см до - 25 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 1 см
Източнобеломорски басейн: изменения от + 3 до - 7 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 до + 3 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн от днес до сряда речните нива ще се повишават, по-значителни се очакват във водосборите на горните течения на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, целия водосбор на Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 23, 24 и 25 ноември ще бъдат около и над средната многогодишна стойност.

На 25 ноември по-значително ще бъде покачването на водните нива във водосборите над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Малък Искър и р. Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 23, 24 и 25 ноември, че количествата ще бъдат около и над средно многогодишната стойност и ще са под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката днес количеството ще бъде около средно многогодишната стойност, а на 24, 25 и 26 ноември – над нея. От 23 ще започне повишение на нивата – отначало в горните части на водосбора, а след 24 ноември и в долните части. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн – вследствие на прогнозирани валежи, от днес се очакват краткотрайни повишения в северночерноморските реки, като по-значителни се очакват във водосбора на р. Камчия. Във вторник, в резултат от прогнозирани валежи се очаква повишения на водните нива в целия Черноморски басейн. По-значителни повишения на речните нива са възможни във водосборите на реките Камчия, Ахелой, Средецка, Ропотамо, Велека. В сряда се очаква водните нива да се задържат или плавно да се понижават.

Източнобеломорски басейн – днес и утре, вследствие на прогнозирани валежи се очакват повишения на реките в целия басейн, като по-значителни ще бъдат в горните течения на реките Марица и Тунджа и в горното и средно течение на Арда. На 25 ноември са възможни краткотрайни повишения на водните нива в горното течение на р. Марица. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в поречията им ще останат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водното количество на р. Черна при Смолян се очаква да достигне жълтия праг на предупреждение.

Западнобеломорски басейн – вследствие на прогнозирани валежи от днес до сряда се очакват повишения на речните нива в целия Западнобеломорски басейн.

Поради ниските речни нива и почвена влажност, прогнозираните валежи ще доведат до значително повишение на речните нива в периода до 25 ноември, без достигане на критични водни нива.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.