1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство

Одобрена е позицията на България за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие и рибарство

България е солидарна с Украйна, но не следва да се поставят под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските производители

Кабинетът одобри позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 30 май 2023 г. в Брюксел.

В рамките на Съвета ще бъде обсъдено актуалното състоянието на селскостопанските пазари. В позицията на страната се посочва, че България е солидарна с Украйна, но не следва да се поставят под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските производители. Във връзка с настоящата ситуация на пазара у нас и в другите държави членки на предна линия е необходимо да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план, за да се гарантира конкурентоспособността на европейските земеделци и нормализиране на пазара. България счита, че при активирането на извънредна мярка следва да бъде предоставена възможност на държавите членки да определят категориите бенефициенти, методиката и критериите за предоставяне на финансова помощ, както и да бъде осигурен облекчен режим на прилагане, с максимално опростени процедури и бърз механизъм за получаване на помощта. В страната също така се установява ясна тенденция на затруднения и в сектора на млякото и млечните продукти, както и пчелния мед, но също и в останалите подсектори на животновъдството.

В българската позиция се посочва още, че е от съществено значение да се гарантира транзитната функция на коридорите на солидарност към други държави членки и трети страни. България изразява притеснения и относно представянето на договори за внос на стоки, подписани преди 2 май 2023 г. За да се гарантира стабилността на пазара, е важно въведената с Регламент за изпълнение превантивна мярка, засягаща вноса на пшеница, царевица, рапично семе и слънчогледово семе, да бъде удължена и след 5 юни 2023 г. От решаващо значение е Европейската комисия да продължи да наблюдава вноса на други чувствителни селскостопански хранителни продукти от Украйна и да бъдат въведени бързо превантивни мерки, ако е необходимо.

България посочва още, че при настоящите условия на Кризисната рамка нормативно определеният таван на едно земеделско стопанство възлиза на не повече от 250 000 евро. Този таван се прилага с натрупване с предходната Временна рамка и някои по-големи стопани са го достигнали още през 2022 г. В тази връзка страната призовава за изменение на Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, като лимитът от 250 000 евро за едно земеделско стопанство да бъде увеличен в размер, който да позволи подкрепа за всички производители, засегнати от кризата.

В рамките на заседанието се очаква европейските земеделски министри да обменят мнения по предложението за регламент за опаковките и отпадъците от опаковки, както и аспектите на законодателното предложение, свързани с безопасността на храните и разхищенията на храни. За България е приоритетно премахването на опасните и вредните вещества и насърчаване на повторната употреба на опаковките да бъде съпътствано от обезпечаване на проследимостта, като се отчита и въздействието на вредните вещества върху човешкото здраве и околната.

Друга тема на заседанието е предложение на Хърватия за промени на настоящи търговски практики, свързани с търговията със замразени продукти, в частност замразено месо. България подкрепя предложението и счита, че следва да се предприемат подходящи дейности за регулиране на въпроса със срока на годност на замразеното месо на ниво ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.