1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са изменения в действащата уредба на Единната система за туристическата информация

Одобрени са изменения в действащата уредба на Единната система за туристическата информация

В информационната система се отразяват само изискуемите от закона данни

Правителството одобри промени в Закона за туризма в частта му за Единната система за туристическата информация (ЕСТИ). Отделянето на тези текстове от другите изменения се налага поради важността на системата и за да се ускорят сроковете за създаването й, тъй като общественото обсъждане по закона бе удължено до постигане на работещи и балансирани решения в частта, регламентираща къмпингуването и мерките за насърчаване развитието на планинския туризъм.

С предлаганите на Народното събрание промени се въвежда ново правило, съгласно което министърът на туризма разработва, изгражда и поддържа Националния туристически регистър като единна информационна система. ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма и на вътрешните работи, Националната агенция по приходите и общините. Системата се очаква да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност. Процедурата за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи ще е улеснена.

В информационната система се отразяват само изискуемите от закона данни. Лицата, извършващи хотелиерство, са длъжни да водят регистър за настанените туристи със състав на данните, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет страницата на министерството. Регистърът може да се води алтернативно по един от следните начини – чрез централизира информационна система, поддържана от министъра на туризма, достъпна чрез публично уеб-базирано или друго приложение за онлайн достъп; чрез избрана от лицето, извършващо хотелиерство, информационна система, отговаряща на изискванията на Закона за електронно управление (ЗЕУ); или на хартиен носител по образец, утвърден от министъра на туризма и публикуван на интернет страницата на ведомството.

За местата за настаняване от клас „А” регистърът се води задължително по едни от двата начина по избор на хотелиера – чрез централизираната информационна система или чрез избрана от него информационна система, отговаряща на изискванията на ЗЕУ. За местата за настаняване от клас „Б”, за туристическите хижи, туристическите учебни центрове и туристическите спални, както и за ротели, ботели и флотели регистърът може да се води и на хартиен носител. Данните се въвеждат в ЕСТИ ежедневно, чрез публично достъпен уеб или друг интерфейс, чрез сигурна комуникационна сесия за свързаност. Когато туристически обекти се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони, за които липсва комуникационна свързаност, вписването се извършва веднъж седмично. Тези райони се определят от министъра на туризма и се публикуват на интернет страницата на министерството, въз основа на данни от Комисията за регулиране на съобщенията.

Законът създава яснота относно информацията в регистрите за настанените туристи, постъпваща в ЕСТИ. Първата група включва данни за български туристи и туристи от Европейския съюз, от държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, както и от Конфедерация Швейцария. За тях хотелиерите ще бъдат задължени да предоставят информация единствено за броя им, датата на регистрация и датата на отпътуване. Втората категория данни се отнася до туристи от трети страни. За тях ще се предоставят и запазват данни, включващи както броя им, така и идентифицираща информация: име, дата на раждане, гражданство, номер и серия на документ за самоличност.

Данните за настанените туристи в ЕСТИ няма да бъдат публични, като достъп до тях ще имат само определените от закона институции. При неизпълнение на задълженията, свързани с регистрите за настанените туристи, са предвидени административни наказания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.