1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са нови 1415 проекта по мярка “Млад Фермер” от Програмата за развитие на селските райони

Одобрени са нови 1415 проекта по мярка “Млад Фермер” от Програмата за развитие на селските райони

Приемът на проекти по четири от мерките на Програмата за развитие на селските райони спира

 

Държавен фонд “Земеделие” финализира обработката на 1415 договора с бенефициенти по Мярка 112 “Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. (ПРСР). Субсидията по тях е 34.5 млн. лв.. Договорите с бенефициентите ще бъдат подписани до две седмици, след което в рамките на месец след провеждането на всички административни процедури по проверка на проектите на място, кандидатствалите по програмата млади фермери ще могат да получат европейската помощ.

Досега по Мярка “Създаване на стопанства на млади фермери” във фонда са приети 5 429 проекта на стойност 265.4 млн. лв.. От тях одобрените са 1 134, за които субсидията е в размер на 54.9 млн. лв.

Както вече беше съобщено от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов до края на годината се налага да се спре приемът на проекти по четири от мерките на Програмата за развитие на селските райони. Временното затваряне на мерките е анти-кризисна мярка, която се предприема, за да може експертите на фонда да обработят чакащите за одобрение над 7 440 проекта по програмата.

До 1 януари 2010 г. се спира приемът на проекти по Мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, Мярка 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”, Мярка 321 “Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места”.

Същевременно, за да гарантира, че няма да има ощетени предприемачи, до края на годината фонд “Земеделие” ще продължава да приема проекти без никакво прекъсване по мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства”, по която от 2010 г. процентът на европейското финансиране се намалява с 10%.

Към момента по Програмата за развитие на селските райони в ДФ “Земеделие” са постъпили общо 9 908 проекта по различните мерки. От тях към 31.08.2009 г. сключени договори има с 2 468 бенефициенти, а останалите 7 440 са на различен етап на обработка. Проектите, които чакат одобрение, са на стойност 406.3 млн. лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.