1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрени са резултатите от неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Одобрени са резултатите от неформалното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Република България подчерта, че безпокойство буди временната либерализация на търговията съгласно Споразумението за асоцииране EC-Украйна

Правителството одобри резултатите от неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, проведено в периода 14-16 септември 2022 г., в гр. Прага, Чешка република.

Дискусията на министрите на земеделието се фокусира върху темата „Осигуряване на продоволствена сигурност - ролята на земеделието и храните на Европейския съюз (ЕС) в глобалното устойчиво производство на храни“, въз основа на предварително разпространен от Чешко председателство документ с въпроси за структуриране на дебата.

Република България заяви, че запазването на хранителните запаси е от фундаментално значение за сигурността, общественото здраве и стабилността на страната. Необходимо е да се въведат мерки, които да минимизират рисковете от недостиг на храна и да осигурят продоволствена сигурност. Постигането на екологичните цели и запазване на конкурентоспособносгта на земеделските производители в ЕС не трябва да застрашава продоволствената сигурност. Мерките, предприети за смекчаване на последиците от войната, не трябва да подкопават конкурентоспособността и жизнеспособността на ключови сектори на европейското селско стопанство. Иновациите чрез научни изследвания, знания, технологии, агроекология и възприемане на най-добри практики биха могли да облекчат натиска върху разходите за селскостопански ресурси, без да подкопават производствения капацитет и биха могли да доведат до дългосрочен напредък в производителността, като по този начин прилагат екологичния преход.

Република България подчерта, че безпокойство буди временната либерализация на търговията съгласно Споразумението за асоцииране EC-Украйна. Страната ни акцентира, че очаква Комисията да обърне специално внимание на ситуацията па пазара и да приложи всички възможни инструменти, включително прилагането на извънредни мерки съгласно чл. 219 от Регламент (ЕС) 1308/2013 за общата организация на пазарите на селскостопански продукти с цел смекчаване на въздействието върху производителя от ЕС.

Като цяло министрите се съгласиха, че сега ЕС трябва да действа по координиран начин, за да увеличи максимално устойчивото увеличение на селскостопанската продукция и да ускори използването на съвременни техники в селското стопанство. Подчертаха, че е особено важно да се осигурят достатъчно производство и разпространение на храни в най-уязвимите страни, като същевременно трябва да се гарантира устойчивост.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.