1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Огнище на бруцелоза е констатирано в Сливенско

Огнище на бруцелоза е констатирано в Сливенско

По информация от РЗИ Сливен няма постъпили пациенти с оплаквания характерни за развитието на заболяването

При рутинно вземане на проби в изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България и е констатирано огнище на заболяването бруцелоза по дребните преживни животни (Brucella melitensis) в кв. Речица, град Сливен. При лабораторното изследване положителен резултат за заболяването е показала една коза, а при изследване на цялото засегнато стадо още две животни са дали положителен резултат.
 
В изпълнение на мерките по Програмата са взети кръвни проби от всички възприемчиви животни на територията на квартала. Изследвани са 815 кръвни проби от дребни преживни животни от 5 животновъдни обекти и 148 кръвни проби от едри преживни животни от един животновъден обект. Резултатите са отрицателни.
 
При проведено епизоотично проучване е установено, че животните, показали положителни резултати са закупени от село Гергевец, община Сливен, но без задължителните ветеринарномедицински документи. В хода на проучването става ясно, че от Гърция са закупени 22 шилета и 9 ярета и са транспортирани до с. Гергевец в разрез с ветеринарномедицинското законодателство и без да е уведомен регистрираният ветеринарен лекар и кметът на селото за доставката на животните.
 
Организирано е вземане на кръвни проби от цялото поголовие от ДПЖ в село Гергевец. От 611 кръвни проби положителен резултат за бруцелоза са показали 21. Заразените животни са умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж. 
 
По информация от РЗИ Сливен няма постъпили пациенти с оплаквания характерни за развитието на заболяването. Всички стопани заявяват, че не консумират сурово мляко и млечни продукти без да преминат термична обработка.
 
Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата.
 
Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят съответния официален ветеринарен лекар. Също така БАБХ напомня, че спазването на ветеринарномедицинското законодателство е от особено значение за предотвратяване на кризи, породени от болести по животните и зоонози.
 
За втора поредна година в Кирково ще се проведе Фестивал на чушката. За проявата е избрана датата 9 септември, която според местната управа е заредена с много емоции. На този ден част от жителите ще отбележат историческите събития от преди 73 години, а други - откриването на граничния пункт "Маказа". Очаква се Фестивалът на чушката да събере в Кирково стотици любители на нетрадиционния туризъм. "Поканили сме много гости, ще има от Гърция и Турция. Ще участва фолклорна група от побратимената ни община в Измир. Подготвили сме много изненади за гостите и производителите. Надявам се това отново да бъде добра реклама както за общината, така и за производителите на чушки. И да не се откажат от отглеждането на червена капия, защото миналата година заради сушата някои от тях поискаха да се върнат към производството на тютюн. А не това беше идеята", коментира за Радио Кърджали кметът на Кирково Шинаси Сюлейман.

Прочети повече на: https://www.novini.bg/news/438535-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-9-%D1%81%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE.html

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.