1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Около 3000 заявления в ДФ „Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони са подадени в Северозападна България

Около 3000 заявления в ДФ „Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони са подадени в Северозападна България

Пo 1500 проекта има сключени договори

Около 3000 заявления в ДФ „Земеделие" по Програмата за развитие на селските райони са подадени в Северозападна България. От тях над 2000 или близо 2/3  вече са одобрени, а пo 1500 проекта има сключени договори. Това стана ясно по време на информационна среща по проект „Европейски пари за българското село".

Общата сума по сключените договори за шестте области - Велико Търново, Габрово, Плевен, Видин, Враца и Монтана, е 349 млн. 486 хил. лв., съобщават от ДФ „Земеделие".  Като цяло за страната може да се каже, че първенци по подадени и усвоени проекти са именно Централна и Северозападна България.

С най-много сключени договори в тези региони са областите Велико Търново и Плевен - съответно с по 323 и 372 договора. Най-малко са в област Габрово - около 100 сключени договора. До края на годината се очаква броят на подадените и одобрените проекти да се увеличи, тъй като по някои от мерките предстои прием. За Великотърновска област има сключени 222 договора по мярка "Млад фермер".

Над 50% от млякото у нас отговаря на европейските изисквания и повече от 2600 ферми са първа категория. Втората група ферми, покрили на 90% изискванията, са над 800. Това са ферми в период на подобряване и на изчакване на резултатите от лабораторни анализи за качеството на млякото.

Всеки фермер, който е започнал инвестиция за преструктуриране, няма да бъде затварян. Земеделските стопани трябва да кандидатстват по мярка 121 за модернизиране на стопанствата, за да изпълнят изискванията на Общността и да могат да продават продукцията си и след 1 януари 2012 г. По мярката ще има отново прием на заявления в частта за гарантираните бюджети.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.