1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Около 32 000 тютюнопроизводители очакват помощ от държавата

Около 32 000 тютюнопроизводители очакват помощ от държавата

През 2010 г. МЗХ нотифицира държавна помощ в размер на близо 143 млн. лева за три години

През 2010 г. Министерството на земеделието и храните нотифицира държавна помощ в размер на близо 143 млн. лева за три години за тютюнопроизводителите. Първата вече измина, а ако държавата има възможност, в следващите 2 години може да изплати средно по 70 млн. на година. Това заяви, във връзка с протестите на тютюнопроизводителите, народният представител и председател на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.

Тази помощ, за разлика от предходната година, е за подкрепа на доходите на тютюнопроизводителите, при условие, че те преминат към алтернативно земеделие. Условието е всеки тютюнопроизводител да има доходи от друга земеделска дейност. „За съжаление, възможностите на бюджета, такива каквито бяха към декември, не позволиха за тютюнопроизводство да се заделят тези 70 млн. В момента се водят разговори между министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и министъра на финансите Симеон Дянков да може до месец юни, когато се направи разчета, да е възможно отделянето на тези средства", каза Танева.

Заявления за такова подпомагане са подали около 32 хиляди тютюнопроизводители. По предложение на депутати от ПП ГЕРБ от тютюнопроизводителните райони, в Народното събрание и в Комисията по земеделие и гори е прието изменение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. Чрез него се либерализира търговския режим, така че да няма лицензи за фирмите-изкупвачи, за да може да се получи пазарно увеличение на изкупната цена на тютюна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.