1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Окончателно спряха корабоплаването в общия българо-румънски участък на река Дунав

Окончателно спряха корабоплаването в общия българо-румънски участък на река Дунав

Ситуацията с ледохода е изключително динамична

Окончателно спряха корабоплаването в общия българо-румънски участък на река Дунав. Причина за взетото решение е не толкова в образувалия се ледоход във водите на европейската река, а в ниските водни стоежи, като при Русе нивото днес е едва 18 сантиметра над условната кота нула.

По думите на речните специалисти, ситуацията с ледохода е изключително динамична и се мени буквално в рамките на час.

В момента по цялото течение на Дунав от Тимок до Силистра няма плаване на нито един кораб. Всички плавателни съдове, заедно с екипижате им изчакват на безопасни места.

Остават разположените още от вчера по реката шлепове, които да спират, до колкото е възможно, ледохода към понтоните и акостиралите кораби в пристанищата и лиманите. По данни на Изпълнителната Агенция за  проучване и поддържане на река Дунав в района на румънския район Черна вода вече има леден запор. Критични са участъците около Оршова и т.нар. Нов гребен, където има завои и също има леден бент.  Дали процентът на ледохода ще се увеличи – зависи от няколко фактора, сред които са вятърът и температурите на въздуха, както и на дунавската вода, коментираха от АППД.  От „Морка администрация” не могат да се ангажират със срок кога ще бъде възстановено отново корабоплаването в българо-румънския участък на Дунав.

Автор: Теодора Узунова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.