1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОЛАФ продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на ПРСР във "Фейсбук" и "Туитър"

ОЛАФ продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на ПРСР във "Фейсбук" и "Туитър"

Софийска градска прокуратура прекрати наскоро работата си по този казус

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) продължава да разследва скандалната обществена поръчка за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във "Фейсбук" и "Туитър", както и скоростното забогатяване на нейните бенефициенти. Това става ясно от отговор на ОЛАФ до "Сега". "През 2012 г. ОЛАФ започна разследване във връзка с твърдения за нередности при ПРСР. Това разследване към момента е активно, но на този етап не могат да се правят изводи", пише в отговора.

Софийската градска прокуратура прекрати наскоро работата си по този казус, тъй като липсвали достатъчно доказателства за извършено престъпление. Обект на проверката бяха Кристина Спасова (25 г.) и Лора Димитрова (24 г.), бивши служителки в агенцията по безопасност на храните и пиарки на тогавашния министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. С фирмата си "Кей Ем Ком" те спечелиха миналата година обществена поръчка за 50 хил. лв., за да създадат профили на ПРСР в социалните мрежи. Скандалът избухна миналия август, когато стана ясно, че дружеството им е учредено с капитал 2 лв. само три месеца преди подписването на договора с министерството на земеделието, а за по-малко от година Спасова купува офиси, имоти и дялове в компании и става крупен арендатор на земи, без да тегли банков кредит.

За разследването на ОЛАФ се разбра в началото на тази година. Първоначално Найденов отричаше да има подобно нещо, но после все пак призна. Той обаче се измъкна с уговорката, че европейската служба не разследва лично него, а министерството му. След като обществената поръчка стана публично известна, прокуратурата се самосезира по случая. Тя обаче чака 9 месеца Националната агенция по приходите (НАП) да провери имущественото състояние на Спасова и Димитрова. Резултатът беше, "че няма документално необосновани сделки". На това основание прокуратурата обяви, че няма достатъчно данни за извършено престъпление и отказа да разследва.

Междувременно от изтеклия запис на разговор между експремиера Бойко Борисов, Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов стана ясно, че Спасова е играла роля при цялостното разпределение на европари в земеделското министерство - с още няколко души тя е писала правилата, по които са се давали пари на медии.

По повод скандалните разкрития в разговора - как се разпределят европейски пари, главният прокурор Сотир Цацаров обеща проверка. Прокуратурата обаче не откри данни за нито едно престъпление освен незаконното подслушване на събеседниците.

Пари за нищо

27 млн. лв. за медии и реклама и 5 млн. лв. за командировки - това са само част от парите, дадени от Министерството на земеделието и храните по времето на управлението на ГЕРБ, разкри земеделският министър проф. Димитър Греков. "Заварих една огромна, раздута структура, в която има цели звена, които не е ясно какво точно вършат. Заварих редица дейности, възложени на външни изпълнители. Фирми, които получават пари за работа, която трябва да извършваме сами. На всичко това трябва да се сложи край. Наследихме 670 граждански договора за над 3 млн. лв. с хора, които далеч не са експерти по земеделие. Хора, които нямат нито ценза, нито експертизата да работят в МЗХ", разкри министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.