1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Омразата ли ще ни обединява?

Омразата ли ще ни обединява?

Партиите побеждават и падат. Дертовете на земеделието остават

Смутно време, време на омраза. Време на публични псувни. Жаргонът шества и в медиите. Приносът на политиците е голям. Господа народни представители, защо обиждате майките си, като демонстрирате липсата на първите седем. Ще се появи ли един Георги Кирков – някогашният депутат от левицата? И опонентите му бързали да влязат в залата, когато ще говори. Защото неговата остра критика винаги, без изключение, била истинска публицистичен шедьовър. Незлоблива обаче, смях предизвиквала. Четете, господа депутати, съхранени са архивите.

Въпрос на чест стана долнопробният подход - вместо аргументи, ехидни подмятания за физическите качества на опонента. Какво ти джентълменство, запуши устата на грозната жена, или възрастната, като си плюеш на сурата. Така ли започва очакваната промяна? Връщаме ли се в зората на демокрацията, когато се скандираше – „БСП в Сибир“! Когато – истина или шега – имало „червени“ и „сини“ пътеки до пункта за изкупуване на мляко, ми споделяха. За да се избегне кютека.

Отчайващо е, че най-после задаващите се радетели за дълбока съдебна реформа и върховенство на закона издават махленски присъди. Така, временно – революция е, в името на народа, целта оправдава средствата. После ще има друга цел… Въобще – така им се пада на „бившите хора“. И как да бъде иначе – нали предишните са правили същото, сега хак им е. Така колелото на злобата се върти – устойчиво, както е модерно да се казва. Радой Ралин – помните, държеше налъм в сандъче, чакаше го да цъфне. Да си отглеждаме ли налъм?

Земеделците и те се хванаха на хорото. Раздорите им доведоха до зачеркнатите пари за възстановяване на поливните съоръжения. Ще го карат на молебен за дъжд. В момента се упражнява стар занаят – всеки си брани черджето, и гледа да издърпа чуждото. Субсидиите за бъдещата ОСП са тлъста манджа. Сега ще се бият биологичните срещу конвенционалните. Големите срещу малките. Животновъди срещу овощари и бостанджии. Ще ги обединява омразата към зърнопроизводителите. Каква ти национална кауза, какъв ти баланс в земеделието? За каква цифрова трансформация иде реч, за какви иновации - това пък ново 20!

Корупцията изпълзя в предизборното говорене. Включително във водевилно театро, разиграно в парламента. Иначе, в други времена – плащаш рушвета, траеш си, гледаш да станеш коркорбашия на някоя асоциацийка. Ако някой гъкне, ти си трай. Голямо посипване с пепел на главите пада. Като слушаш, как да не се сетиш за Иречек, че сме „малко крадливо племе, склонно към предателство“. Обаче разочарование – има и по- крадливи от нас в ЕС! И по-талантливи в измамите. Никой не извиква: на нож срещу корупцията, всички заедно. Ако е от наште, траем си… Самотните гласове срещу узаконените далавери, облечени в закони, потъват. Стотина асоциации – врагове помежду си! Ако някой каже: предстоят исторически промени в ОСП, да се подсмихваш.

 

 Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.