1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Органите на реда призовават българските граждани да се въздържат от пътувания до Гърция

Органите на реда призовават българските граждани да се въздържат от пътувания до Гърция

Около 50 селскостопански машини блокираха ГКПП Орменион

Вече трети ден продължава блокадата на гръцките фермери на граничните пунктове. На 17 януари те блокираха ГКПП Орменион - Ново село. Около 50 селскостопански машини блокираха ГКПП Орменион в 20 часа. Машините, които са блокирали граничния контролно-пропускателен пункт не са си тръгвали от предишното затваряне на границата, което е било между 17 ч и 18.15 часа. Докато траеше блокадата другите три пункта на българо-гръцката граница работят нормално. Откритият в петък ГКПП-Златоград е предназначен само за леки коли и микробуси.

На 18 януари българските власти очакват да бъдат блокирани и трите ГКПП-та ГКПП – Промахон, ГКПП – Ексохи и ГКПП – Ормиенион, съпределен на ГКПП- Капитан Петко войвода. От "Гранична полиция" призовават българските граждани и фирми да се въздържат от пътувания до Република Гърция през следващите дни, ако не е крайно наложително. Предприемането на такива пътувания би довело до значителни финансови загуби, както и до реални затруднения. Засега от българската страна на граничния пункт има около 26 автомобила. Поради този факт са предприети всички възможни мерки, както от страна на „Гранична полиция”, кметовете на общини, Областните управи и областните дирекции на МВР. Всички институции имат готовност да реагират съобразно обстановката.

Засега няма никаква гаранция, че протестиращите ще пропускат автомобили или автобуси през границата. От българска страна са взети всички мерки и има готовност при евентуално образуване на колони от ТИР-ове на превозвачи от страната и чужбина в района да бъдат поставени химически тоалетни. Екипи от две линейки на Спешна помощ от Сандански и Петрич постоянно ще дежурят на мястото, а младежки организации от БЧК-Благоевград ще осигуряват минерална вода и суха храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.