1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Организации на земеделските производители от три държави учредиха регионален Съвет за сътрудничество

Организации на земеделските производители от три държави учредиха регионален Съвет за сътрудничество

Целта на новата структура е сформиране на единни позиции в аграния отрасъл

Асоциация на земеделските поризводители в България (АЗПБ), заедно с Национална федерация на земеделските производители в Румъния (НФЗПР) и Федерация на фермерите в Република Македония (ФФРМ)  подписаха Протокол за учредяване на регионален съвет за сътрудничество между национални организации на земеделските производители, който накратко ще се нарича Съвета. Това стана по време на първата регионална кръгла маса за “Стратегическо партньорство за устойчиво земеделие”, в която участваха представители на неправителствените организации от България, Румъния и Македония. Инициативата за създаване на такава структура беше на България и Румъния. Документът ще бъде изпратен и на останалите държави, които бяха поканени, но не успяха да участват във конференцията, а те са -  Гърция, Турция, Молдова и Сърбия, които ако са съгласни с условията за членство в Съвета ще имат възможност да се присъединят към него.

С подписването на този протокол за учредявне на Съвет, трите държави се ангажират да представят единни позиции за защита на интересите на земеделските производители пред Европейската комисия и еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чорош, който е бивш министър на земеделието в Румъния. Общите идеи, които ще бъдат обсъждани в Съвета ще бъдат предоставяни и на други правителствени и неправителствени организации. Новосъзданената структура ще е подобна на Копа Коджека, която е най-голямата неправителствена организация в ЕС. Предвижда се организацията да провежда заседания за обсъждане на текущи въпроси и проблеми поне два пъти годишно, а ако е необходимо и по-често. Очаква се в бъдеще структурата да се разширява и към нея ще има възможност да се присъединяват още държави.

На конференцията всяка една от страните участници представи проблемите си в земеделието. Една от най-дискутираните теми беше разликата в размера на субсидиите, които получават новите страни членки на ЕС спрямо старите европейски държави. “Смятам, че тази среща се провежда в много подходящ момент, тъй като стартира дебата за промените в Общата селско стопанска политика ЕС след 2013 г. От тук нататък нашата цел ще е да не допускаме подобна дискриминационна политика, каквато е разликата в размера на субсидиите, както за нашите страни, така й за новите държави, които предстои да се присъединят към Евросъюза.”, коментира главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров. Организациите се споразумяха да се търсят възможности, които да компенсират тази разлика в размера на субсидиите.
Друг проблем, с който се сблъскват производителите от трите държави е лошото състоянието на напоителните системи. В следствие на все по-сухия климат в региона, липсата на съоръжения за напояване е една от основните причини  да се отбележи сериозен спад на продукцията. Това от своя страна доведе до увеличаване на вноса на суровини от други държави, както и повишаване на цената им. Очаква се в бъдеще да бъдат набелязани други проблеми, както и възможните решения за тях от Съвета за регионално сътрудничество между България, Румъния и Македония.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.