1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Осъдиха фермер, измамил държавата с над 10 хиляди лева субсидии

Осъдиха фермер, измамил държавата с над 10 хиляди лева субсидии

Присъдата е за подадени неверни данни за земеделски площи

Добричкият окръжен съд призна 43-годишния фермер Фаредин С. Ф. от с. Алцек, община Добричка, за виновен за деклариране на неверни данни през 2008 г. Земеделският стопанин е представил неверни сведения относно пет имота и така е получил 8848,60 лв. с произход фонд на Европейския съюз и 1084,82 лв. от националния бюджет. Той е осъден на пробация, като 6 месеца трябва да полага подпис по мярката „задължителна регистрация по настоящ адрес” и да се явява на „периодични срещи с пробационен служител”. Фаредин Ф. е осъден да заплати на ДФ „Земеделие” обезщетение в размер на 1081,82 лв. и законна лихва, както и законна лихва върху възстановената от него част до датата на внасянето й.

Съгласно обвинителния акт Фаредин Ф. се занимава с отглеждане на животни и обработване на собствени и наети земеделски земи в землището на с. Алцек като частен земеделски производител. През 2008 г. той е кандидатствал пред Областната разплащателна агенция за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ, регламентирано с решение на съвета на Европа. Освен собствената си земя, той е декларирал в картите на блок на земеделското стопанство срещу подпис, че към 23.04.2008 г. е ползвател и на още 70,56 декара от общинските пасища.

Фаредин Ф. кандидатствал за подпомагане в кампания 2008 г. и получил по Схемата за единно плащане на площ субсидия в размер на 8201,59 лв., а по Национални доплащания – 1731,83 лв. Той е възстановил 8851,60 лв. неправомерно получена субсидия. Присъдата на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.