1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Още 4 самолета ще ваксинират срещу бяс

Още 4 самолета ще ваксинират срещу бяс

Технически причини променят графика

Ваксинацията в областите София-град, София област, Кюстендил и Перник, която беше предвидена за периода от 2 до 4 май, ще започне на 16 май и ще приключи на 20 май. Ваксинацията в областите Русе, Разград, Търговище и Шумен ще бъде от 18 до 21 май. Изхвърлянето на ваксинални примамки в областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч приключи.

На един квадратен километър площ се залагат по 20 броя от примамките. Над населените места и водоемите не се изхвърлят ваксини, а мястото на изхвърлянето на всяка ваксина се засича с помощта на GPS.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

От МЗХ припомнят, че ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и ще бъде изпълнена през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро. През есента е предвидена още една ваксинация в същите области на страната, а след анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.

Ваксинацията против бяс със самолет показва много висока ефективност в страните от ЕС. Чрез този метод заболяването е ликвидирано във Франция, Германия и Чехия. Такива програми в момента се изпълняват в Литва, Латвия, Естония, Словакия, Словения и Румъния.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.