1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Още четири дни се приемат документи по схемата „Училищно мляко”

Още четири дни се приемат документи по схемата „Училищно мляко”

Снимка:

В България Европейската схема се прилага за трети път през настоящата 2010 – 2011 учебна година

До 30 септември учебните заведения, доставчици и организации могат да кандидатстват по схема „Училищно мляко” за учебната 2010-2011 г. Документи се подават във всички областни дирекции на Държавен фонд “Земеделие”.
 
В България Европейската схема „Училищно мляко” се прилага за трети път през настоящата 2010 – 2011 учебна година. Тя има за цел да изгради трайни навици у децата за консумация на мляко и млечни продукти.  
 
По схемата на учениците от предучилищна възраст, както и от началните и средни училища, може да се предлага чаша топло мляко, субсидирано от Европейския съюз. Схемата обхваща децата от всички учебни заведения в страната - държавни, общински и частни, както и детските градини.
 
Съгласно европейското законодателство, европейската помощ се отпуска за доставката на продукти на Общността, които са закупени в страната-членка и са произведени в млекопреработвателни предприятия, преработващи само отговарящо на Регламент (ЕО) № 853/2004 сурово краве мляко. На подпомагане подлежат следните продукти:
 
1. Продукти от Категория I
     а) Топлинно обработено мляко;
     б) Топлинно обработено мляко с шоколад, с добавен плодов сок или ароматизирано, съдържащо поне 90% в тегловно съдържание на мляко, посочено в буква а), и съдържащо не повече от 7% добавена захар и/или мед;
     в) Ферментирали млечни продукти с добавен или не плодов сок, ароматизирани или не, съдържащи поне 90% в тегловно съдържание на мляко, посочено в буква а), и съдържащи не повече от 7% добавена захар и/или мед.
 
2. Продукти от Категория IІ
     а) Ароматизирани и неароматизирани ферментирали млечни продукти с плодове, съдържащи поне 75% в тегловно съдържание на мляко, посочено в Категория І, буква а); и съдържащи не повече от 7% добавена захар и/или мед.
 
3. Продукти от Категория IІІ
     а) Пресни и топени сирена, съдържащи максимум 10% немлечни съставки.

4. Продукти от Категория V
      а) Сирена, съдържащи максимум 10% немлечни съставки и непопадащи в Категория ІІІ.

                            Размер на финансовата помощ
 
Размерът на помощта е определен в Приложение ІІ на Регламент (ЕО) №657/2008, а именно:
 
         а) 18.15 евро/100 кг за продукти от Категория І;
         б) 16.34 евро/100 кг за продукти от Категория ІІ;
         в) 54.45 евро/100 кг за продукти от Категория ІІІ;
       г) 138.85 евро/100 кг за продукти от Категория V.
 
Всеки ученик има право на максимално количество от 0,25 л еквивалент на мляко на ден. Млякото и млечните продукти, които се предлагат на децата трябва да бъдат в опаковки за еднократно ползване за всяко дете по отделно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.