1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ОСП: Реформата се бави, ЕП ще гласува през ноември

ОСП: Реформата се бави, ЕП ще гласува през ноември

Гласуването в Европарламента ще бъде през ноември

Формалното приемане на реформираната Обща селскостопанска политика ще се забави, информира агрокомисар Януш Войчеховски земеделските министри по време на неформалната им среща в Словения. Гласуването в Европарламента ще бъде през ноември.

Преди това текстовете трябва да бъдат проверени от юристи и преведени на всички официални езици, посочи комисарят. По време на лятната ваканция този процес е навлязъл в много напреднала фаза, но все още не е приключил. Остава да се доизяснят последните детайли по трите аграрни регламента, затова евродепутатите ще могат да гласуват окончателните варианти едва при втората си сесия, която започва на 22 ноември.

След приемането в пленарната зала текстовете могат да бъдат публикувани в официалния вестник на Европейския съюз, което може да се случи в края на ноември или в началото на декември, поясни Януш Войчеховски.

По-късното публикуване води и до забавяне на последващите поднормативни актове, в които са описани подробностите за контрола и администрацията на реформираните условия. За фермерите тези актове не са от съществен интерес, тъй като реформата позволява на държавите членки сами да определят детайлите относно производството и компенсаторните плащания.

Националните правителства трябва до края на годината да представят пред Европейската комисия своите стратегически планове. Тъй като процедурата в Брюксел се забавя, на срещата в Словения няколко държави поискаха удължаване на срока, но Комисията отхвърли тази молба. Аргументът й е, че през 2022 година трябва да остане достатъчно време за проверка на стратегическите планове, за да може реформираната ОСП да влезе в сила година по-късно. Първоначално това трябваше да стане през 2021 година.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.