1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 март до 15 май ще се приемат заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания 2010

От 1 март до 15 май ще се приемат заявления за подпомагане по Кампанията за директни плащания 2010

В рамките на кампания 2010 предстои да се прилагат 6 нови схеми за национални доплащания

От днес - 1 март до 15 май, земеделските стопани могат да подават Общите заявления за подпомагане по Кампанията за директните плащания 2010. Заявленията ще се приемат в Общинските служби по земеделие по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. След този срок върху субсидията ще бъдат налагани санкции в размер на 1% за всеки просрочен работен ден. Крайният срок за подаване на заявление със санкции е 9 юни. Земеделските стопани, които изпуснат тази дата няма да получат субсидия за 2010 г. За Кампанията за директни плащания 2010 са предвидени 336 млн. евро, които се осигуряват от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Бюджетът за национални доплащания за тази година е в размер на 300 млн. лв., 150 млн. лв. от които са заложени в бюджета „под черта”.

В рамките на кампания 2010 предстои да се прилагат 6 нови схеми за национални доплащания – за тютюн, за крави с бозаещи телета, за говеда, както и за производство на мляко в икономически уязвими ферми, необлагодетелствани райони и нитратно уязвими зони. За да са информирани за прилагането на всички схеми по Кампанията за директни плащания - 2010 на земеделските стопани ще бъдат разпратени специални брошури. Пълна информация за тях може да бъде намерена и на интернет страницата на Държавен фонд „Земеделие”

Правилата за прилагане на новите схеми са разписани в Наредба №2 от 11 февруари 2010 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и специфично подпомагане за 2010 г., измененията в която бяха обнародвани в бр. 14 от 19 февруари 2010 г. на Държавен вестник. Изменена и Наредба№ 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления за директните плащания, с която в бр. 14 на Държавен вестник на 19.02.2010 г. са обнародвани новите бланки на заявленията за 2010.

От тази година за пръв път заявленията ще се подават само в Интегрираната система за администрация и контрол /ИСАК/, с която работи Разплащателната агенция. Директно в системата на РА вече ще се извършва и очертаването на площите. По този начин значително ще се подобри нивото на контрол по отношение на допустимостта на земите за подпомагане.

На 9 март в НДК Държавен фонд „Земеделие” и Министерството на земеделието и храните ще бъдат домакини на национален форум за разясняване на Кампанията за директните плащания – 2010, на който се очаква да присъства и министър - председателят г-н Бойко Борисов.

На форума ще бъдат поканени представители на всички браншови организации в агросектора с цел да им бъде предоставена максимална информация за всички възможности и схеми за финансово подпомагане на земеделските стопани през 2010 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.