1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 2024 г. и фирми ще могат да купуват площи в Украйна

От 2024 г. и фирми ще могат да купуват площи в Украйна

По данни на кадастралната служба през първите 9 месеца на годината са продадени или отдадени под аренда около 80 хиляди хектара земеделска площ

С началото на втората фаза на поземлената реформа в Украйна ще настъпят сериозни промени на пазара за аграрни площи. От Нова година вече и юридически лица ще могат да придобиват земя в страната.
 
От земеделското министерство в Киев очакват реформата да вдигне цените на земята, въпреки че военните действия продължават. Досега само физически лица можеха да купуват площи, но с новите правила вече и фирми, които искат да осъществяват дългосрочни инвестиционни проекти, могат да се включат в пазара. 
За да няма злоупотреби, в закона за поземлената реформа е записано, че юридически лица имат правото да придобият максимум 10 хиляди хектара. Забранени остават сделките с държавни или общински терени, а предимство при покупката ще имат сегашните арендатори. Освен това цената на даден парцел не бива да е под данъчната му оценка.
 
По данни на кадастралната служба през първите 9 месеца на годината са продадени или отдадени под аренда около 80 хиляди хектара земеделска площ, докато само през първото полугодие на 2021 за продажба или арендуване са били разрешени 100 хиляди хектара. Това показва, че заради военните действия, през миналата и тази година сделките със земя са значително по-малко.  
В Украйна действа и държавна система за онлайн-търгове за аграрни площи. Досега чрез нея са продадени или арендувани близо 38 хиляди хектара, като  повечето от тези земи са били общинска собственост. Данните от системата показват, че в момента за украински мащаби цените са много високи и достигат до 1900 евро за хектар. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.