1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От днес се открива ловният сезон на местен дребен дивеч

От днес се открива ловният сезон на местен дребен дивеч

Ловците са длъжни стриктно да спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети

Съгласно Закона за лова и опазване на дивеча ловуването на местен дребен дивеч ще се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Първата дата за провеждане на подобно ловуване е 06.10.2018 г. (събота), като по линия на организирания ловен туризъм, ловът може да се провежда от днес.

Обект на отстрел при този вид лов са див заек; дива пуйка; фазани;  токачки; яребици и кеклици;  както и различни видове водоплаващ дивеч /голяма белочела гъска; зеленоглава патица; лятно и зимно бърне; фиш; лопатарка; черна потапница, черна лиска/.

Ловуването на местен дребен дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Разрешителното за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч, както и на фазан, яребица и кеклик на територията на ловностопанските райони на ловните сдружения се издава за срок един месец, като за фазан, яребица и кеклик е с фиксирани дати на излета съгласно утвърден график. 

Съгласно установените норми за отстрел, един ловец за един ловен излет може да отстреля до: 3 бр. голяма белочела гъска, 5 бр. диви патици – обект на лов, 2 бр. фазани и токачки, 4 бр. яребици и кеклици, 1 заек. 

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване

По време на ловуване ловците трябва да бъдат екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят. Глобата за неизползване на подобна екипировка е от 100 до 500 лв. Забранена е употребата на алкохол, наркотични или упойващи вещества, като глобата за употребата им е от 200 до 2000 лв. 

Ловците са длъжни стриктно да спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети.

ИАГ пожелава добра слука и много емоции на всички ловци, които ще ловуват на местен дребен дивеч.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.