От левицата искат нови правила за арендата

Пет са основните промени, които са предложени

11 народни представители от БСП-Лява България са внесли в деловодството на Народното събрание изменения в Закона за арендата. 5 са съществените промени, които те предлагат с мотива, че сегашната уредба ощетява собствениците на земеделски земи.

"В договора за аренда за земеделска земя се определя и вида на земеделските култури, които ще се отглеждат“ – е първото ново предложение, внесено от левицата. Според мотивите им, това по-точно ще определи предмета на договора. Съсобствениците, които сключват договора, трябва да притежават повече от половината от обекта и да удостоверят писмено, че всички останали съсобственици са уведомени за решението за отдаване на земята под аренда. По този начин, ще се преодолеят честите случаи в практиката по-малките да узнават твърде късно или изобщо да не знаят за отдаването на земята под аренда.

Друга съществена промяна е свързана с развалянето на договора. Предложението е това да става по общия ред, независимо от това за колко години е сключен. Сега прекратяването на договорите със срок над 10 години става по съдебен ред.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.