1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От МЗХГ отчитат устойчив ръст при реколтираните площи с малини и ягоди за последните три години

От МЗХГ отчитат устойчив ръст при реколтираните площи с малини и ягоди за последните три години

Лозница е долината на малините

Министерство на земеделието, храните и горите отчита устойчив ръст при реколтираните площи с малини и ягоди за последните три години. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на откриването на Националното изложение и Фестивал на малината в Лозница, Област Разград. Тя допълни, че от началото на кампанията по прибиране на малините са реколтирани около 15% от всички насаждения. „ Кампанията по прибиране на ягодоплодните насаждения е към края си, като отчитаме много добри резултати", подчерта министър Танева.

По думите й, Лозница е долината на малините, тъй като районът е с най-голям ръст на насаждения.  Министър Танева изрази надежда , че този тренд на развитие ще продължи и занапред. Тя бе категорична, че Министерството подкрепя всички инициативи за популяризиране на българското производство.

„Едно от предизвикателствата, които срещат производителите, е недостигът на работна ръка. Предстоят ни срещи с Министерството на труда и социалната политика, по време на които ще търсим решение и ще обсъждаме предложения от различни браншови организации в тази област", обясни земеделският министър.
Десислава Танева поздрави представителите на Националната асоциация на малинопрозиводителите и био ягодоплодните с това, че са един от конструктивните партньори, които участват активно в промените по различни схеми за държавни помощи.  Тя призова добрият диалог да продължи и занапред в преговорите по новата Общо селскостопанска политика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.