1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От схемата за млади земеделски стопани могат да се възползват 16 хиляди фермери

От схемата за млади земеделски стопани могат да се възползват 16 хиляди фермери

Това става ясно от анализ на агроведомството за директните плащания за следващия ценови период

Около 16 хиляди фермери могат да се възползват от схемата за млади земеделски стопани. Това става ясно от анализ на агроведомството за директните плащания за следващия ценови период. Според европейските регламенти младите фермери задължително трябва да получат допълнително директно плащане на хектар. Според анализа, земеделците до 40-годишна възраст ще получават 25% над основното директно плащане за площ. Бюджетът по схемата трябва да бъде до 2% от годишния пакет за тези плащания. Това прави около 15.8 млн. евро.

Решението колко точно средства ще бъдат заделени за младите фермери обаче предстои да се вземе от МЗХ. Това ще стане след обсъждания с фермерските организации, когато ще бъде определено и основното плащане. Земеделското министерство предлага 3 варианта. При първия младите фермери ще получават 22.29 евро на хектар - 21% от максималния таван по схемата. При втория вариант ставката е 57.90 евро на хектар, а индикативният бюджет по схемата за 2015 г. ще възлиза на 9.1 млн. евро.

Последният вариант е размерът на субсидията да е единен за всички млади фермери и да се определя, като се умножат площите им по стойност, отговаряща на 25% от средното плащане на хектар. При този вариант субсидията може да достигне 14.7 млн. евро. От министерството обаче уточняват, че тези суми все още са много условни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.