1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отчет за първите 100 дни от управлението направи министър Найденов

Отчет за първите 100 дни от управлението направи министър Найденов

Усвояването на европейските средства, и заведените делата срещу нарушителите са сред най-важните извършени неща

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов отчете управлението за първите 100 дни на новото правителство по отношение на земеделието. „Двете основни неща, които обещахме, се случиха в рамките на тези 100 дни – европейските средства тръгнаха, както и делата срещу тези, които вършиха безобразия”, заяви той. Според него министерството за последните осем години е било символ на корупция и непрозрачност.

В своят отчет, той отбеляза възстановените  плащания от Европейската комисия по предприсъеднителната програма САПАРД като безспорен успех на новото правителство. Подписани са и първите 216 договора с кметове на 180 общини по общинските мерки по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. на обща стойност над 400 млн. лв. Стартираха и проектите по мярката „Млад фермер”.

В рамките на 100 дни бяха спасени 700 млн. лв. по линия на  директните плащания, след като се изпълни планът за актуализация на ортофокотартата на страната.
Ръководството на МЗХ постави нов диалог с браншовите организации, които активно участват в разработването на законодателните промени. Министерството вече провежда активен и ползотворен диалог и с Европейската комисия. В резултат на това е договорено за над 80 000 ферми да се удължи преходния период с още две години, през които да отговорят на европейските изисквания за хигиенни и санитарни норми.

За подпомагане на сектор „Мляко” Европейската комисия отпусна 300 млн. евро. ЕК реши да увеличи помощта „de minimis” от 7 500 на 15 000 евро, както и разреши изкупуването на квоти за производство на мляко. Той отбеляза и още един успех, че през следващата година акцизът на високоалкохолните напитки няма да бъде увеличен.

Що се отнася до подпомагането на земеделските производители, министър Найденов обяви, че Държавен фонд „Земеделие” заработи като банка, а финансовият ресурс се отпуска максимално в условията на икономическа криза. Той отчете разсрочването на нисколихвените кредити на агростопаните, отпускането на нови целеви кредити от Държавен фонд „Земеделие” и договарянето с Асоциацията на банките в България за разработването на кредитен продукт, който да обслужва кандидатите по ПРСР. От своя страна изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция Калина Илиева отчете, че по програмата от 11 000 подадени проекта вече са изплатени 1671, като стойността на субсидията по тях е 159 млн. лв. Приоритетно са били разгледани проекти по мерките – „Модернизиране на земеделските стопанства”, по която през 2010 г. ще бъде намалена субсидията с 10 %. Подадените заявления по тази мярка са 850.

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обяви, че до момента МЗХ е изпратило 5 държавни помощи за одобрение от ЕК, по които ще се подпомагат земеделските производители и припомни, че се правят законодателни промени, за да могат те да се прилагат. От своя страна другият зам.-министър Георги Костов, каза, че един от ангажиментите, който е поет и изпълнен, е спирането на разпоредителните сделки със земи от Държавния горски фонд. В началото на следващата година се очаква да влезе в сила Постановление на Министерски съвет, с което да се изравнят цените на земите от Държавния горски фонд с пазарните. В момента се работи по изготвянето на изцяло нов и осъвременен Закон за горите, който се очаква да бъде приет в средата на следващата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.