1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отменена е процедурата за определяне на сертифициращ орган на Разплащателната агенция

Отменена е процедурата за определяне на сертифициращ орган на Разплащателната агенция

Отново се подлага на риск възстановяването от Брюксел на платени вече от бюджета субсидии на земеделските производители

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието и храните за откриване на процедурата за определяне на сертифициращ орган за плащанията, които прави Държавен фонд "Земеделие" с европейски средства. Фондът изпълнява ролята и на разплащателна агенция, пише capital.bg.

Сертифициращият орган трябва да прави одит на изплащаните по европейски проекти средства в периода 16 октомври 2014 г. – 15 октомври 2018 г. Комисията е взела решението си, след като е получила жалба от "Делойт България" ЕООД в началото на юни. Забавянето на избора подлага на риск възстановяването от Брюксел на платени вече от бюджета субсидии на земеделските производители.


По време на проучването КЗК е установила, че министърът се е позовал на насоките на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация към поръчката, което е съществен недостатък. Според жалбоподателя тези насоки също така не са публично достъпни, а се публикуват само на комуникационния и информационен ресурсен център за администрации, предприятия и граждани на Европейката комисия. Достъп до този портал имат само компетентните органи на разплащателните агенции и действащите сертифициращи органи в страните - членки на ЕС.

По този начин участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, с чието съдържание ще се запознаят впоследствие.

Комисията е установила още, че методиката за оценка на предложенията не съответства на изискванията на Закона за обществените поръчки и на практика не дава възможност за обективен избор на изпълнител на обществената поръчка.

От своя страна Министерството на земеделието смята, че жалбата е неоснователна, и се обосновава в позиция до антимонополния орган. Освен че е отменила поръчката за избор на сертифициращ орган, КЗК е решила, че министерството трябва да възстанови на "Делойт България" разходите от 15 хил. лв. за заплатена държавна такса.

По процедура субсидиите се превеждат към получателите от националния бюджет, а след това България иска възстановяването им от Брюксел. Разходите обаче трябва да бъдат проверени от т.нар. сертифициращ орган - външен одитор, който да потвърди, че средствата са преведени по правилата.

Още през пролетта стана ясно, че над 1.3 млрд. лв. евросубсидии за земеделие, вече платени от държавния бюджет, са под риск и част от тях могат да бъдат загубени заради поредно забавяне на избора на външна одиторска компания.

Липсата на сертифициращ орган през миналата година се превърна в сериозен проблем, след като заради гафове на кабинета "Орешарски" се провалиха три обществени поръчки за избор на компания. Тогавашният земеделски министър Димитър Греков твърдеше, че причината за забавянето са обжалванията от различни участници, но всъщност и при трите поръчки имаше заложени спорни изисквания според експерти.

В крайна сметка се стигна до избор на одитор чрез процедура за пряко договаряне, започната от кабинета "Борисов", в която бяха поканени Deloitte, EY, KPMG и PricewaterhouseCoopers. През декември поръчката беше спечелена от "Делойт България" заради най-ниската предложена цена от 529 хил. лв. без ДДС. Дружеството имаше само два месеца, за да провери законността на плащания за общо 1.66 млрд. лв. Одиторът подготви доклада си в срок и министерството го изпрати в ЕК в срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.