1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Отпадат финансови облекчения за земеделските производители

Отпадат финансови облекчения за земеделските производители

От АЗРП считат, че при премахването на тези преференции голяма част от по-малките стопанства ще се откажат от дейността си

Финансовите облекчения за земеделските производители се премахват с промени в данъчните закони. Мотивите на управляващите да коригират данъчното законодателство, което досега предоставяше преференции за стопаните е това, че според правилата на Европейския съюз те се третират като вид държавна помощ.

Според промените в Законопроект за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2010 г., минималният доход, на който вече ще се осигуряват фермерите се увеличава от 65 лв. на 240 лв., което е повишение с 4 пъти. От Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) смятат, че ако досега стопаните са си внасяли редовно осигуровките, то след увеличението няма да могат да ги погасяват, заради малките приходи, които получават от производството си, тъй като цените на земеделската продукция са изключително ниски и печалбата на стопаните е нищожна, обясниха от АЗПБ. Освен това до този момент по Закона за корпоративното подоходно облагане земеделците плащаха 6% вместо 10% данък. Отпадането на това облекчение също ще затрудни производителите, смята главният секретар на АЗПБ Ивайло Тодоров.

Експертите от асоциацията считат, че при премахването на тези преференции голяма част от по-малките стопанства ще се откажат от дейността си, което респективно ще намали производството на земеделска продукця и ще увеличи вноса на храни от ЕС и трети страни. Причината за тежкото финансово състояние, в което ще попаднат земеделските стопани през следващата година е липсата на воля от страна на предходното правителство да създаде нови облекчения или държавни помощи, които да бъдат в полза на производителите. За да стартира отпускането на нова държавна помощ е необходимо тя да бъде одобрена от Европейската комисия, а процедурата за това трае поне 6 месеца и ако сегашното управление създаде нови политики, то те ще започнат да действат най-рано през 2011 г. Ако не бъдат спазени изискванията на ЕС, последиците за България ще бъдат в две посоки – глоби за държавния бюджет и връщане на ползвани преференции с лихви, обясни Тодоров.

Най-негативно на стопаните ще се отрази това, че държавата вече няма да възстановява акциза върху горивата за земеделски нужди. Така в стопанствата, в които интензивно се ползва селскостопанска техника ще трябва да купуват горива на реални цени. Това ще доведе до оскъпяване на продукцията и повишаване на цените най-вече на зеленчуците и плодовете за крайните потребители, обясниха от АЗПБ. Освен всичко това земеделските производители вече ще трябва вече да плащат и данък за оборите си и за всички останали  сгради във земеделските стопанства. От АЗПБ настояват Министерството на земеделието и храните да изготви в най-кратък срок нови предложения за държавни помощи в областта на земеделието, които да бъдат изпратени в Брюксел за одобрение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.