1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парите по САПАРД – у нас

Парите по САПАРД – у нас

Всичките средства са отблокирани

Всички средства по програма САПАРД за България са отблокирани. Това е станало ясно след срещата на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов с директора на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК Жан-Люк Демарти, който е разписал плащанията. Министър Найденов е уверил, че усвояването на средствата ще става по правилата на ЕК, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

„Ще направим всичко възможно лошите практики от програмата да не се пренесат в Програмата за развитие на селските райони”, е казал още министърът.

До момента по програма САПАРД са платени  2404 проекта със субсидия в размер на близо 794 милиона лв. Общо по всички мерки по САПАРД остават за плащане 321 проекта със субсидия на обща стойност над 156 милиона лв.

Над 300 проекта, които не са обработени, трябва да бъдат изплатени до края на годината. За всички оставащи за плащане проекти проверките на място са приключили с изключение на общините Велинград, Борован и Белослав. С оглед наваксване на работата по програма САПАРД са мобилизирани всички налични ресурси за ускоряване на разплащането по оставащите проекти, уточняват от ведомството.

Въведени са графици с удължено работно време през делничните и почивните дни за обработка на заявките за плащане, е информирал министър Найденов.

Обществените поръчки по 51 проекта са в процес на обработка и ще бъдат завършени до края на септември по публичните мерки. Общо по всички частни мерки остават за плащане 184 проекта със субсидия на стойност 86 млн лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.