1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Парите в земеделието трябва да се разпределят равномерно между подсекторите

Парите в земеделието трябва да се разпределят равномерно между подсекторите

Това заяви Слави Трифонов, председател на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България

Парите в земеделието трябва да се увеличат, но и трябва да се разпределят равномерно между подсекторите. Това заяви Слави Трифонов, председател на Управителния съвет на Националния съюз на градинарите в България, по повод протестите на зърнопроизводителите, съобщи агенция "Фокус".

Според него, ако Националният съюз на градинарите в България излезе на протест, каузата им ще бъде - защита на собствените им субсидии, а не тези на зърнопроизводителите.

Трифонов обясни, че градинарите писмено са подкрепили стачката, когато тя се е подготвяла, но същвременно "си имат съображения", че от всички сектори на земеделието, зърнопроизводителите получават най-висок дял субсидии.

"И съм го записал – 22% от себестойността на зърното е субсидията за зърнопроизводителите. За сектор "Плодове и зеленчуци" е 4%. Това ние от 3 години го говорим. Съвсем конкретно - искаме да сме развнопоставени. Не може 90% от субсидиите да отиват за един подотрасъл – зърнопроизводството и трохи да остават за останалите сектори", обясни Слави Трифонов.

Той посочи, че 80% от плодовете и зеленчуците в страната са от внос, а пък лозарите и винопроизводителите изобщо нямат субсидии. Затова и много негови колеги се пренасочили от производство на плодове и зеленчуци към зърно тъкмо заради високата субсидия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.