1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Париж ще подпомага фермерите си заради връщане на евросубсидии

Париж ще подпомага фермерите си заради връщане на евросубсидии

Планират отпускането на помощ за земеделските производители

Франция ще въведе нови мерки, съобразени с правилата на Европейския съюз, чрез които да подпомогне местните производители на зеленчуци и плодове и ще се опита да смекчи искането на Брюксел за връщане на отпуснати агро-субсидии в размер на 500 милиона евро.

“Ние ще въведем план за подпомагане веднага”, каза френският министър на земеделието Брюно льо Мер на пресконференция в Париж, цитиран от “Блумбърг”. Преди това той се срещна с представители от земеделския сектор. Няма начин Франция да върне 500 милиона евро, защото тази цифра е силно преувеличена, добави той.

Планираните мерките включват намаляване на някои специфични земеделски такси и плащането на лихви, обясни той. Според Льо Мер френските земеделци не са конкурентоспособни на европейските си съседи отчасти, защото имат много по-големи разходи за труд.

Френският министър на земеделието Брюно льо Мер получи отсрочка, за да може да проучи индивидуално всеки случай, в който Брюксел иска връщане на субсидиите, получени от френските земеделци между 1992-2002 г., коментира френският вестник „Фигаро”.

Париж желае да постигне споразумение с ЕС, за да бъде в изгодна позиция за договаряне на още евросубсидии за местните фермери през 2010 г.

Франция е страната, която е получила най-много пари по земеделските програми на Европейския съюз. Настоящият бюджет на Общата селскостопанска политика изтича през 2013 г., коментират световните агенции.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.