1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Партията на Ангела Меркел между чука и наковалнята

Партията на Ангела Меркел между чука и наковалнята

Фермерите изразиха своето недоволство от аграрната политика на протест

Десетки хиляди фермери и над 5 хиляди трактора се събраха пред Бранденбургската врата в Берлин, за да протестират срещу така нареченият "аграрен пакет", изработен от правителството на Германия. Недоволството на стопаните поставя християндемократите на Ангела Меркел между чука и наковалнята. Хронологията на вчерашния протест, вижте.

Плакатите, които фермерите бяха закрепили на своите машини, са красноречиви. "Скъпи зелени многознайковци, купете си парче земя и покажете на какво сте способни", пише на един. "Фермери за бъдещето", на друг, или "Как смеете? Убивате бъдещето на фермерите" на трети. Тракторите блокираха Берлин, а площадът пред Бранденбургската врата, едно време пустеещ заради стената, разделяща града, беше изпълнен до краен предел.

В повечето изказвания фермерите даваха израз на своето недоволство от аграрната политика, налагаща им нови екологични изисквания, и от негативното отношение на обществото, което ги обвинява, че убиват природата. По време на речта на министъра на околната среда Свеня Шулце реакциите на стопаните показаха, колко са се раздалечили политиката и реалността. Много от присъстващите демонстративно й обърнаха гръб, въпреки че тя се опита да ги убеди, че всеки германец внася ежегодно над 100 евро в европейския аграрен бюджет и че това е знак на респект спрямо труда на селяните. В отговор Шулце получи освирквания и набързо напусна сцената.

Свеня Шулце е от социалдемократическата партия, по-малкия коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел. Колежката й от агроведомството Юлия Кльокнер е от партията на Меркел, която по традиция получава подкрепата на жителите на селата. С изработения от двете министерства аграрен пакет, в който се предвиждат по-строги норми за екология и ограничения при торенето, те си навлякоха недоволството на германските фермери. Въпреки масовите протести Кльокнер остава непреклонна, както показа и изказването й на митинга в Берлин. Тя призова към диалог, обеща финансова подкрепа, но настоя за повече мерки за опазване на насекомите и чистотата на подпочвените води, замърсени от нитрати. "Това се налага и заради изискванията на Европейската комисия", каза Кльокнер и припомни, че още през миналата година Брюксел е започнал наказателна процедура, която заплашва Германия с глоби до 850 хиляди евро на ден, ако не предприеме съответните мерки.

"Ние сме на страната на фермерите, но нека бъдем честни, така не може да продължава", изтъкна Юлия Кльокнер в речта си. При тези думи отново се чуха подвиквания, обвиняващи я в лъжа. Реакцията на стопаните показва, че християндемократите губят тяхната подкрепа, коментират немските медии в деня след протеста. Това проличава и при регионални и провинциални избори, особено в източните региони, където все повече селяни гласуват за крайно дясната Алтернатива за Германия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.