1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първите резултати от преброяването на земеделските стопанства показват тенденция на окрупняване на земите

Първите резултати от преброяването на земеделските стопанства показват тенденция на окрупняване на земите

Прогнозите за пазара на земеделски земи за 2011 г. са оптимистични

Първите обобщени резултати от преброяването на земеделските стопанства показват тенденция на окрупняването им, което сочи и за реален процес на окрупняване на земите. Това посочи днес, 30 септември, в презентацията на тенденциите на пазара на земя заместник-министър Светлана Боянова на среща със земеделски организации на бизнес-закуска в хотел „Шератон”.

Заместник-министър Боянова уточни, че никакви сериозни изводи за тези тенденции не могат да се правят без яснота за пълната картина на обработваемите площи, което ще стане ясно в средата на следващата година, когато ще приключи обработването на резултатите от преброяването, което тече до края на месец ноември.

Затова за нас е от особено значение стопаните да ни подават коректната информация по време на това преброяване, за да направим и верните изводи и обобщения и да начертаем адекватни политики, подчерта заместник-министър Боянова.

По време на дискусията, която се проведе с участието на неправителствения сектор и бизнеса, бяха очертани в най-общ план прогнозите за пазара на земеделски земи за 2011 г. Като цяло те се определят като оптимистични и това е свързано най-вече с очакваните финансови ресурси в земеделието, а също така и с по-доброто пазарно положение на основните зърнени култури през 2011 година.

На срещата участваха и председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков,  председателят на УС на  Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, както и председателят на УС на Националната асоциация на земеделските производители Радослав Христов.

От страна на администрацията участваха Николай Маринов, главен директор на ГД „Земеделие, гори и поземлени отношения” в МЗХ, както и началниците на отдели „Поземлени отношения и комасация” и „Дейности по опазване на земеделските земи” – Лилия Стоянова и Стоил Дудулов.

Целият материал вижте в рубрика Актуално на портала.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.