1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пашата на 500 метра от границата с Турция е забранена заради чума

Пашата на 500 метра от границата с Турция е забранена заради чума

До момента на територията на България няма заболели от чума дребни преживни животни

Повишена епизоотична готовност бе обявена в граничните с Турция селища на хасковска област. Причината е възникнало огнище на чума по дребните преживни животни на територията на община Къркларели, която е само на 2 км от българската Болярово. Засеченото болно стадо в съседния вилает е от 255 животни, от които вече 50 са умрели съобщи Haskovo.info.

След заседание на областната епизоотична комисия е издадена и заповед за забрана. Директорът на РВМС д-р Джамил Читов е информирал членовете на комисията за протичането на заболяването и предприетите мерки за неговото ненавлизане на териториите на областите Хасково, Ямбол и Бургас. Чумата по дребните преживни животни се предава само чрез пряк контакт, поради което основната мярка за предотвратяване разпространението на инфекцията по стадата на нашата територия е забраната на паша на 500 м. от границата ни с Турция. Взети са и допълнителни мерки за недопускането на нелегален внос на животни.

До момента на територията на България няма заболели от чума дребни преживни животни. Засилен е ветеринарният контрол на влизащите от Турция превозни средства и откритите при проверките месни и млечни продукти за собствена консумация се унищожават, тъй като чрез тях могат да се заразят други животни.

Стопаните, които отглеждат дребни преживни животни в близост до границата с Турция, са запознати с клиничните прояви на болестта и животните са под наблюдение. Епизоотичната обстановка в застрашените от разпространение на болестта области - Бургас, Ямбол и Хасково, ежедневно се докладва в НВМС. Болестта чума по дребните преживни животни не е опасна за хората, но е силно заразна сред овцете и козите и се характеризира с много висока смъртност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.