1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пътни блокади в Бразилия заплашват аграрния сектор

Пътни блокади в Бразилия заплашват аграрния сектор

Блокирани са не само пътища във вътрешността на Бразилия, но и подстъпите до най-големите пристанища, през които минава износът на аграрна продукция

Пътните блокади в Бразилия, организирани от привърженици на загубилия президентските избори Жаир Болсонаро, заплашват да ощетят селскостопанския сектор в страната. Протестите на шофьорите на камиони възпрепятстват превоза на зърно, месо и торове в цялата страна, а прекъснатите доставки на фуражи излагат на риск животновъдството.
 
Блокирани са не само пътища във вътрешността на Бразилия, но и подстъпите до най-големите пристанища, през които минава износът на аграрна продукция. Това може да доведе до огромни щети за най-големия износител на земеделски култури в света и да попречи на експорта на соя, царевица, кафе и други продукти. Застрашено е и снабдяването на супермаркетите в цялата страна.
 
От полицията съобщават, че са успели да прекратят 340 блокади, но протестите продължават във всички региони. Така от началото на седмицата, когато започнаха протестните действия, превозът на селскостопански продукти се е свил с почти една трета в сравнение с предходната седмица. Броят на камионите, натоварени със соя, е намалял почти наполовина, тези с царевицата - с 40%, а превозните средства с торове - с 18 на сто. Заводите за преработка на соя също изпитват сериозни проблеми при приемането и изпращането на товари.
Ситуацията започва да оказва влияние и върху търсенето на гориво, като дистрибуторите съобщават за по-малко поръчки поради опасения, че доставките няма да стигнат до клиентите навреме. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.