1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: България има нужда от борбени и почтени личности като Никола Петков!

Петя Ставрева: България има нужда от борбени и почтени личности като Никола Петков!

Обединени земеделци и ПП „Никола Петков” отбелязаха 68 години от убийството на големия демократ и политик

„България днес има нужда от борбени и почтени личности, които служат на каузи, нe на лични интереси и задкулисие.

Ние, земеделците и България имаме Никола Петков. Той ни показва, че в политиката трябва да умеем да влагаме сърце и да се борим неуморно за каузата, в която вярваме. Само тогава можем да убедим хората в правотата на делото си и те да ни последват. Именно това постигна големият демократ и политик, земеделският лидер Никола Петков.” Това заяви председателят на Обединени земеделци Петя Ставрева след панихидата в храма “Св. Седмочисленици” в София, отслужена на 23 септември по повод 68 години от убийството на земеделския лидер и водач на обединената опозиция в VІ Велико народно събрание.

На възпоменателното събитие  присъстваха също членове на националните ръководства на двете партии, земеделци, симпатизанти и граждани.
Събитието уважиха председателите на РДП и БСДП Захари Петров и Йордан Нихризов, Жаклин Толева – председател на партия Български демократичен форум.
От Постоянното присъствие на ПП Обединени земеделци тук бяха  зам.-председателят на партията инж. Емил Йончев, доц. Людмила Лозанова, инж. Петко Петков – председател на Експертния съвет,  областният председател на Софийската организация Красимир Вълев, членове на столичната структура и сдружени земеделци от областната организация в Пазарджик.

Принципи, почтеност, морал, родолюбие днес все по-често се използват за нуждите на ПР-а и все по-малко са модел на поведение. Много от „героите“ на нашето време са с модерна визия, но са посредствени като съдържание, каза още Петя Ставрева. Тя призова за „смелост и обединение на силите на всички земеделци и демократи в името на голямата цел – просперираща и независима България”. Предстоят местни избори и национален референдум, и е време за мъдри решения, подчерта тя.

Ставрева определи Никола Петков като „изключителна личност, която тежкият репресивен апарат на комунистическия режим не успя да пречупи”. Уникален политик– той не просто се бореше за демокрация, той я защити с живота си. Висок морал, борбеност и способност да се жертваш безрезервно за каузата, в която вярваш – това е Никола Петков. Такива личности са единици, но те оставят дълбока следа и имат хиляди последователи, каза лидерът на Обединени земеделци.

Потвърждение на това е и почитта, която му засвидетелстват четирима американски конгресмени, които поставят на гроба му венец с надпис – „Един от най-великите демократи на всички времена”.
Тази почит плаши комунистическите управници и те заличават гроба му и до днес не се знае къде са неговите тленни останки.

От Обединени земеделци отново заявиха, че продължават да настояват тази паметна дата – 23 септември, да бъде обявена за ден на Никола Петков!

“В името на светлата памет на Никола Петков сме длъжни на предстоящите местни избори да не допуснем домогванията на левите политически сили и техните сателити до властта”, заяви в словото си Борислав Алексиев от ръководството на ПП “Никола Петков”. Той също призова присъстващите земеделци и симпатизанти да работят за изборна победа на център-десните политически сили на предстоящия местен вот.
 
След панихидата представителите на Обединени земеделци от София и Пазарджик, ПП “Никола Петков” и представителите на политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на Никола Петков в градинката до храма.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.