1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Държавник и реформатор – Стамболийски остави дълбока следа в българската история

Петя Ставрева: Държавник и реформатор – Стамболийски остави дълбока следа в българската история

Той изгради както философската, така и икономическата основа на земеделското учение

Трябва дадем отпор на опитите за овладяване на властта от популистки и тежко зависими политически формации, призова тя

“Днес отново се прекланяме пред делото и паметта на Александър Стамболийски – далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Изминаха 98 години от онзи трагичен ден, в който земеделският идеолог плати с живота си за вярата си в свободата и народовластието”. Това заяви на 12 юни 2021 г. в местността Янини грамади над село Славовица председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

Там, пред Мемориала костница на Стамболийски земеделци, симпатизанти и граждани от страната се събраха на Възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 98 години от своите политически противници. 

Над Янини грамади прозвучаха националният и земеделският химн и вечната песен “Сей, земеделецо”, по стихове на Иван Вазов.

Ние свеждаме глави пред великия Стамболийски и пред саможертвата на хилядите негови последователи, които защитиха с живота си идеите на Земеделския съюз.

Александър Стамболийски далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Неговите политически борби и делата му оставят дълбоки следи в българската история, каза Ставрева.

Тя изтъкна, че земеделският водач е министър-председател на България в трудното следвоенно време от 1919 до юни 1923 г. По време на земеделското управление той стабилизира икономиката на страната и провежда забележителни реформи.

Идеологът на земеделското движение е първият политик, който пледира за създаване на Европейски съединени щати и пророчески вижда формирането на Европейския съюз.

Народен трибун, републиканец и общественик, той ни остави своя завет да изградим силен и независим Земеделски съюз!

Днес на Янини грамади можем да кажем – ще продължим напред за консолидацията на земеделското движение, заяви председателят на Обединени земеделци. И подчерта, че обединението на Земеделския съюз е отговорен процес, който изисква почтеност и доверие, а не лицемерие и манипулации.

От Обединени земеделци подготвяме платформа за консолидация на земеделското движение около приоритети, принципи и каузи, които вълнуват хората днес, каза Петя Ставрева.

В контекста на днешния ден Ставрева каза, че страната ни преживява трудни моменти, пандемията провокира икономическа криза, а опитите на задкулисието за домогване до властта създават политическа криза.

Популизъм и реваншизъм обсебват политическото пространство и подменят дневния ред на държавата. Амбициите на червения президент ръководят действията на служебното правителство и вадят на политическия небосклон сенките от миналото. Тоталната чистка в цялата държава цели пълно обсебване на властта от послушни и удобни хора, подчерта Петя Ставрева.  32 години след началото на прехода отново на сцената са гръмогласни представители на червената номенклатура,  които се вживяват в ролята на последна инстанция, посочи тя.

Не можем да допуснем България да се отклони от европейски път и да завива наляво.

Не трябва да позволим пипалата на червения октопод да овладеят държавата, защото ние знаем и помним как работи репресивната машина на комунистическата партия и нейните сателити, заяви лидерът на Обединени земеделци.

На предстоящите предсрочни парламентарни избори всички ние от демократичната общност трябва дадем отпор на опитите за овладяване на властта от популистки и тежко зависими политически формации, призова земеделците Петя Ставрева.

Ние от Обединени  земеделци винаги сме полагали усилия за изграждане на мостове между партиите от демократичната общност, защото един от най-важните европейски уроци е, че съединението прави силата на мъдрите.

Тя изрази съжаление, че център-дясното политическо пространство отново отива разделено на избори. Ние от Обединени земеделци винаги сме отстоявали консолидацията и обединението на силите в демократичната общност. Проведохме разговори с партиите от семейството на ЕНП и положихме усилия за създаване на широка коалиция в дясно, но теснопартийният егоизъм попречи на консолидация на силите на партиите в център-дясно, каза Ставрева.

 

Ние винаги сме защитавали принципна позиция по отношение на мисията на демократичната общност като гарант за успешното развитие на България и продължаване на реформите. Нашата организация и за напред ще бъде последователна в отстояването на принципите на демокрацията и народовластието у нас. Ние ще продължим да отстояваме България да продължи по Европейския път, заяви лидерът на Обединени земеделци.

Александър Стамболийски е държавник и политик от най-голяма величина.  Той изгради както философската, така и икономическата основа на земеделското учение, заяви от своя страна зам.-председателят на Обединени земеделци инж. Емил Йончев, областен председател на организацията в Пазарджик.

В словото си той проследи политическото израстване на Стамболийски през годините – от избирането му през 1908 г. за първи път за народен представител до неговата гибел през 1923 г., когато е премиер на България.

Йончев изтъкна, че по време на земеделското управление са приети 316 закона. Сред тях са: Закон срещу кражбите и корупцията; Закон за опазване на полските имоти и гарантиране на покупко-продажбата на земеделската продукция; Закон за виновниците за националната катастрофа; Образуване на съд за незаконно забогателите, както и природните богатства да се експлоатират от български компании. 

В заключение Йончев отбеляза, че за своята вътрешна и международна политическа дейност, в края на ХХ век, Стамболийски е посочен за политик на столетието от група американски историци.

След приключване на официалната част членовете на националното ръководство на Обединени земеделци и земеделците от страната поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.