1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петя Ставрева: Стамболийски превърна земеделската идеология в държавно управление

Петя Ставрева: Стамболийски превърна земеделската идеология в държавно управление

Обединени земеделци отбелязаха 137 години от рождението на земеделския водач и политик

„Строител и стратег на земеделското движение -  Александър Стамболийски превърна земеделската идеология в държавно управление. Лидер по призвание, той посвети живота си на земеделското движение и на демокрацията в България и остави дълбока следа в политическата ни история като държавник, реформатор и европейски политик.” Това заяви председателят на ПП  Обединени земеделци Петя Ставрева пред земеделци и граждани  по повод 137 годишни от рождението на  идеолога и водача на Българския земеделски народен съюз.

На събитието присъстваха членове на националното ръководство на партията, сдружени земеделци от софийската организация и граждани.

Тук бяха и потомците на дядо Георги Стойнов – основател на земеделската дружба в Пазарджик и съвременник на Стамболийски. Неговият внук и пълен съименник Георги Стойнов разказа спомени на своя дядо за съвместната му политическа работа със земеделския министър председател.

Стамболийски управлява страната в най-тежките години – след три войни, и  си поставя за цел да изгради една демократична и икономически развита и силна България, каза още Петя Ставрева. Тя подчерта, че по време на земеделското правителство, в периода 1920-1923 г., се реформират основни сектори в страната ни. Държавник от най-голяма величина, реформаторът Стамболийски  успява да изведе България от поредната  национална катастрофа след Първата световна война и от тежката политическа изолация.

„За нас икономиката е цел, а политиката — средство”, казва Стамболийски и реализира тази максима през своето управление. Приети са 316 закона, сред които и Законът за референдума и истинското самоуправление в общините.

Земеделският лидер е убеден, че „най-добрите политици са онези, които са се предали в служба на народа безкористно, искрено и всецяло”. И това верую го води в неговата политическа и държавническа дейност, каза председателят на Обединени земеделци.

Закономерно далновидната международна политика на Стамболийски му носи признанието на политически мъж на Европа за ХХ век. Неслучайно в края на миналия век група американски историци посочиха Стамболийски за политик на столетието, каза още Петя Ставрева.                             

Тя изрази несъгласие с избирателния прочит и опитите за изопачаване на истината и подмяна на историята и подчерта, че Александър Стамболийски е една от безспорните личности в българската история.  

По традиция и тази година на 1 март пред паметника на Стамболийски на ул. “Врабча” 1  в столицата  ПП  Обединени земеделци поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред делото на земеделския лидер. Годишнината бе отбелязана от организациите на Обединени земеделци в цялата страна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.