План за ликвидиране на чумата по дребните преживни животни разработиха експерти

Щетите, причинени от болестта, се оценяват на близо 2 млрд. долара годишно

План за ликвидиране на чумата по дребните преживни животни разработиха експерти от Организацията на ООН по прехрана е земеделие – ФАО и Световната организация по здравеопазване на животните. Осигурени са над 900 милиона долара.

Планът ще се прилага в продължение на 15 години предимно в развиващите се страни. Двете организации са разработили международни стандарти за мониторинг и диагностика на заболяването; глобална система, която идентифицира огнища и стандарти за ваксини.

Съществуват и международни стандарти, за да се предотврати разпространението на болестта чрез търговията с животни. Успехът на този план зависи от нивото на ветеринарните услуги в отделните страни. Близо 300 милиона малки земеделски стопанства по света отглеждат дребни преживни животни за прехрана и доходи. От първата си поява в Кот д'Ивоар през 1942 г., чумата се е разпространила в почти 70 страни в Африка, Близкия изток и Азия. Над 80% от овцете и козите по света са именно в тези райони. Щетите, причинени от болестта, се оценяват на близо 2 млрд. долара годишно. Високопатогенната инфекциозна болест по овцете и козите се характеризира с висока смъртност. Болестта убива до 90% от заразените животни. Не боледуват хора.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.