1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. План за ликвидиране на чумата по дребните преживни животни разработиха експерти

План за ликвидиране на чумата по дребните преживни животни разработиха експерти

Щетите, причинени от болестта, се оценяват на близо 2 млрд. долара годишно

План за ликвидиране на чумата по дребните преживни животни разработиха експерти от Организацията на ООН по прехрана е земеделие – ФАО и Световната организация по здравеопазване на животните. Осигурени са над 900 милиона долара.

Планът ще се прилага в продължение на 15 години предимно в развиващите се страни. Двете организации са разработили международни стандарти за мониторинг и диагностика на заболяването; глобална система, която идентифицира огнища и стандарти за ваксини.

Съществуват и международни стандарти, за да се предотврати разпространението на болестта чрез търговията с животни. Успехът на този план зависи от нивото на ветеринарните услуги в отделните страни. Близо 300 милиона малки земеделски стопанства по света отглеждат дребни преживни животни за прехрана и доходи. От първата си поява в Кот д'Ивоар през 1942 г., чумата се е разпространила в почти 70 страни в Африка, Близкия изток и Азия. Над 80% от овцете и козите по света са именно в тези райони. Щетите, причинени от болестта, се оценяват на близо 2 млрд. долара годишно. Високопатогенната инфекциозна болест по овцете и козите се характеризира с висока смъртност. Болестта убива до 90% от заразените животни. Не боледуват хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.