1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Планираната забрана за генномодифицирани организми във фуражите се отлага, съобщиха властите в Полша

Планираната забрана за генномодифицирани организми във фуражите се отлага, съобщиха властите в Полша

Агроведомството е внесло за обсъждане промени в Закона за фуражите

Планираната забрана за генномодифицирани организми във фуражите се отлага, съобщиха властите в Полша. Причините - организационни и логистични проблеми, съобщават от земеделското министерство на страната.

Агроведомството е внесло за обсъждане промени в Закона за фуражите,  с които цели отлагане на забраната. Гласуваният през 2006 година закон предвиждаше забраната за генномодифицирани организми в храните за селскостопанските животни да влезе в сила през 2019-та, но сега тя трябва да се отложи с 5 години.

Като аргумент експертите от земеделското министерство посочват факта, че през изминалото десетилетие страната не е успяла да замести вносната генномодифицирана соя с конвенционални алтернативи от собствено или европейско производство. През 2006-та полската държава създаде и специална програма за подпомагане на фермерите, които отглеждат протеинови култури, но тя не е дала желания резултат.

Програмата стимулира както производството на соя и бобови култури, така и по-широкото използване на рапичен шрот във фуражните смески. Вместо това добиваната в Полша рапица до голяма степен се изнася, предимно за Германия. В резултат нуждите от вносна соя остават големи, като през миналата година количеството е достигнало 2 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.