1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Плевенска черноглава овца – национална гордост на българското животновъдство

Плевенска черноглава овца – национална гордост на българското животновъдство

Национална научно-приложна сесия

Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов откри в Плевен Национална научно-приложна сесия „Плевенска черноглава овца – национална гордост на българското животновъдство”. Овцевъдството е традиционно за нашата страна направление, със запазена самобитност и доказани уникални качества на произведеното мляко и млечни продукти, затова и значението и развитието му се определя не само от това, че то дава препитание на голяма част от населението в селата, но и защото продуктите му имат запазено място вече не само на българския, но и на европейския и международните пазари, подчерта във словото си министърът.

Добрата новина в сектора е, че вече по статистически данни се отчита намаление на стопанствата, които отглеждат от 1 до 9 животни, докато стопанствата с над 100 и повече овце-майки, са се увеличили, подчерта министърът. Този факт потвърждава прилагането на нови бизнес-подходи и стремежа към по-голяма концентрация и уедряване на производството, посочи още той. Понастоящем се отчита още, че овчите стадата в страната наброяват средно по 11 овце, а броят на овцете–майки е средно 9,5 в стопанство.

На форума припомниха достойнствата на породата Плевенска черноглава овца, които са сочени като едри животни (достигащи 80 кг, а при кочовете до 150 кг), с добър вълнодобив (до 2,8-3 кг) и голяма дължина на вълната (12-15 см), с изключително добра млечност (180-240 л в лактационния период и 120-150л – в дойния период) и плодовитост (130-160%). В страната има около 132 500 броя, а животните под селекционен контрол са 20 013 броя., като елитната част на популацията й е съсредоточена именно в Плевенска област, макар тя да има широко разпространение и в цялата Централна и Западна част на Дунавската равнина, беше посочено още.

На научната сесия бяха представени още информации и анализи за състоянието на сектора, както и новите подходи в селекцията и факторите, влияещи върху нея, особено по отношение селекцията на овцете от млечно направление.

 

 

Етикети сесия, овца, Плевен
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.