1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По 200 лева за крава на фермерите

По 200 лева за крава на фермерите

След одобрението от Брюксел ще се знае каква ще е точната субсидия

Фермерите най-накрая ще получат парите си за глава животно. Това стана възможно, след като беше пусната системата за идентификация на добитъка, твърди "Стандарт". Стартирането на системата беше условие Европа да разреши раздаването на помощите.

Парите за подпомагане на фермерите за глава животно трябва да бъдат поискани до 15 май, заявиха от земеделското министерство. Документите трябва да се подадат в службите по земеделие. Ако срокът се пропусне, помощта се намалява с 1% за всеки просрочен ден, предупредиха от земеделското министерство.

Помощите ще започнат да се плащат до края на годината, а последните суми трябва да бъдат преведени не по-късно от 30 юни догодина. Подпомагане ще могат да получат само стопаните, които в края на периода са запазили поне 75 на сто от декларираните животни.

Според системата за идентификация на добитъка общият брой на говедата в стопанства с над 5 животни е 602 803. Козите майки във ферми с над 20 животни са 108 498. Овцете майки са 1 151 083.

Това са животните, за които може да се получи субсидия. Единствено регистрираните в системата животни могат да се използват при кандидатстване за национални доплащания за животни.

Сумата, която е предвидена за подпомагане по тази линия за 2009 г. е 119 млн. лв. Очаква се помощта за една крава да бъде около 200 лв. За козите и овцете майки най-вероятно ще се отпускат около 40 лв., казаха от земеделското министерство.

Предложенията за субсидии ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Едва след одобрението от Брюксел ще се знае каква ще е точната субсидия за глава животно. Фермерите обаче настояват помощта за едър рогат добитък, отглеждан за мляко, да е 300 лв. за животно над 6 месеца. Парите за месодайните говеда трябва да са по 200 лв. на глава, а за козите и овцете - по 50 лв.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.