1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По-високи цени на зърното от новата реколта

По-високи цени на зърното от новата реколта

Заседание на Консултативния съвет по зърното

Изкупните цени на зърното от новата реколта вероятно ще бъдат по-високи, спрямо тези от миналата година, каза на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова след редовното заседание на Консултативния съвет по зърното. Заради засушаването очакваната зърнена реколта през тази година ще бъде с около 20 % по-ниска спрямо миналата.

Междувременно през последните седмици има тенденция за повишаване на цените на зърното на международните пазари заради сключените големи сделки с цени от 260-270 лв. за т., обясни тя. Към 31 май у нас обаче има значителни количества зърно от миналогодишната реколта – около 4000 т пшеница, 100 000 т ечемик, 240 000 т царевица, 258 000 т слънчоглед. Резервът е оптимален и няма да пречи на състоянието на пазара.

Не се очакват трусове в пазара на хляб у нас, каза председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Според него заради новата реколта не се очаква да има промяна на цената на хляба в търговската мрежа. В момента печалбата на един магазин от един брой хляб обаче е между 10 и 80 %, смята той. Това се получава заради лош контрол сред търговците, от което страдат потребителите.

Кольо Колев от браншовата камара на хлебопроизводителите посочи, че е трудно да се каже от сега каква ще е цената на хляба от новата реколта – докато зърното не влезе в хамбарите и не се види каква точно ще е неговата цена – сериозни преценки не могат да бъдат направени. Светла Бъчварова каза, че все още няма сключени сделки със зърно на зелено.

Държавен фонд земеделие (ДФЗ) ще отпуска кредити за купуване на семена и торове за есенната сеитба. Това тепърва ще се уточнява, посочи Бъчварова.

Изпълнителният директор на ДФЗ Ализан Яхова уточни, че за миналата година са предоставени около 13-14 млн. лв. под формата на кредити за закупуване на семена и на минерални торове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.