1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Подобряваме поземлената администрация

Подобряваме поземлената администрация

Двудневна среща в София за опита в управлението на поземлената администрация в държавите от ЕС

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов откри международна работна среща на тема: „Опит в управлението на данни за подобряване на поземлената администрация в държавите от ЕС". Форумът се организира от Икономическата комисия на Европа към ООН в сътрудничество с Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Министър Гагаузов изтъкна, че в сферата на кадастъра и геодезията у нас е свършена много работа. В България е в действие проект включващ различни дейности, като създаването на цифрова кадастрална карта на България, цифров имотен регистър, изграждане на национална информационна система на кадастъра и имотния регистър, която допринася за намаляване на случаите на измами с недвижими имоти, посочи той. От януари тази година системата работи във всички 28 регионални служби по кадастъра и в над 100 служби по вписванията. Системата на практика е първата успешна система на Балканите, каза Гагаузов. По думите му работата между земеделското и регионалното министерства се е подобрила значително по повод на поземлените въпроси.

В рамките на два дни експерти от различни страни ще обсъдят поддръжката на данни за поземлена администрация, ползи и препятствия пред публичния достъп до тях, както и кадастъра и поземлената администрация в подкрепа на пазара на земя.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.