1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Политически фигури основно от актива на ДПС в държавната администрация на екоминистерството

Политически фигури основно от актива на ДПС в държавната администрация на екоминистерството

Конкурсът тече от няколко месеца

Петък, 20 декември. Последният работен ден преди коледните празници. В седем без седем минути вечерта. Тогава безспорно е най-подходящият момент за обявяване на важни назначения в държавната администрация. Особено ако те са повече от спорни. По този класически начин в раздел "Работа при нас" екоминистерството представи имената на новите директори на трите национални парка "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан", на четирите басейнови дирекции и на регионалните екоинспекции, пише "Капитал Дейли".

Конкурсът тече от няколко месеца, след като през лятото министър Искра Михайлова "обезглави" всички подопечни й структури и назначи временно и.д. директори. Новите имена обаче са всичко друго, но не и изненадващи, като голяма част от временните директори ще запазят постовете си. Присъствието на политически фигури (основно от актива на ДПС) също е изобилно, което поставя под въпрос, доколко търсенето на експертност при избора на тези иначе важни позиции е била приоритет.

Парковете

Директор на Национален парк "Централен Балкан" става Христо Башев. Трети в листите за депутат от габровския избирателен район на последните парламентарни избори от редиците на ДПС. През пролетта на 2012 г. той става председател на общинската организация на ДПС. От 2003 г. до 2007 г. Башев е общински съветник в Габрово от квотата на БСП. Иначе е магистър по стопанско управление и бакалавър по психология, завършил е и политически мениджмънт в Академията за социална политика - София. Той заменя Антон Станчев, уволнен през лятото, който е дългогодишен служител на парка, магистър по биология със специализация за еколог. 

Росен Баненски пък става директор на парк "Пирин". Той е брат на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски. За поста директор на Национален парк  "Рила" няма класирани кандидати.

Регионалните екоинспекции

Очаквано директор в регионалната екоинспекция в Пловдив остава назначеният за временно и.д. директор Тамер Бейсимов - бившият главен секретар на МОСВ по време на министър Джевдет Чакъров. Русенската регионална екоинспекция ще се ръководи от Дауд Ибрям (отново временно и.д.), който е областен лидер на ДПС. Управлявал е дирекцията и по време на тройната коалиция, като в миналото според публикации в медиите е бил сътрудник на ДС.

Във Варна директор става Ерджан Ебатин, областният председател на ДПС. Името му се спрягаше за поста още през лятото при назначаването на временно изпълняващите, като това предизвика остри реакции на недоволство. РИОСВ - Велико Търново, ще се ръководи от Елин Андреев, бивш депутат на ДПС, преди да стане народен представител е председател на общинския съвет в Девин.

В Плевен директор става Радослав Илиевски. Той е бивш депутат от редиците на БСП, бивш член на комисията по транспорт и съобщения. В РИОСВ – Монтана, директор става Любомир Иванов. Той идва от редиците на "Синята коалиция". В София директор остава Ирена Петкова, която също е от списъка с временните назначения от лятото. Преди РИОСВ – София, тя работи в областната управа на София–област.

В благоевградската регионална екоинспекция директор за постоянно става също временното назначение Татяна Дукова. Неизненадващо в РИОСВ – Хасково, директор остава несменяемият от години Димитър Илиев. Изненада има в РИОСВ – Бургас. Там временното назначение Добрина Стоилова отстъпва на Антоний Иванов. Около името на Стоилова имаше редица спекулации чие назначение е тя. За Иванов се знае, че идва от частния бизнес, като на 19 декември 2013 г. той е продал дяловете си в "Хидрогеотехника" и "Геотест консулт".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.