1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полша иска забрана на вноса на руски аграрни продукти

Полша иска забрана на вноса на руски аграрни продукти

През последните седмици Полша е обхваната от протести на земеделски производители, които демонстрират срещу Общата селскостопанска политика и нелоялната според тях конкуренция от страна на украински стоки

Заради нестихващите протести на фермери в цяла Европа Европейският съюз трябва да предприеме драстични мерки, смята полският премиер Доналд Туск. При посещение в литовската столица Вилнюс той изтъкна, че ще предложи Брюксел да забрани вноса на селскостопански продукти от Русия и Беларус. 
 
През последните седмици Полша е обхваната от протести на земеделски производители, които демонстрират срещу Общата селскостопанска политика и нелоялната според тях конкуренция от страна на украински стоки. Премиерът Туск заяви, че пазарните смущения се дължат и на селскостопански продукти от Русия и Беларус и не изключи възможността за въвеждане на ограничения. 
 
По време на съвместна пресконференция с литовската министър-председателка Ингрида Шимоните той посочи, че съвместните действия биха били  по-ефективни от мерки, въведени от отделни държави. Шимоните от своя страна заяви, че Вилнюс ще подкрепи инициативата.
Съседна Латвия вече въведе подобна забрана, която се отнася и за доставки, преминаващи през трети страни. От края на февруари аграрни стоки и храни от Русия и Беларус могат да преминават само транзит през територията на страната, а ограничението ще важи поне до 1 юли 2025 година.
 
правителството в Рига посочи, че е решено да прекъсне всякакви икономически връзки с Русия. Спирането на доставките е елемент, който допълва санкциите на Европейския съюз и пречи на Москва да печелят средства от износа, с които да финансират войната в Украйна.
През миналата година Латвия е внесла 424 хиляди тона руско зърно, което е скок с 60 процента спрямо 2022-а. Транзит през страната са преминали освен това 1,7 милиона тона пшеница, 290 хиляди тона царевица, 110 хиляди тона ечемик и 51 хиляди тона ръж.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.