1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полша не се притеснява от санкции от страна на Брюксел

Полша не се притеснява от санкции от страна на Брюксел

Варшава е била принудена към тази стъпка, за да защити своите фермери

Полша не се страхува от последствия от страна на Европейския съюз или Световната търговска организация за решението си да наложи едностранна забрана върху украинските селскостопански стоки. Токаза полският министър на земеделието Робърт Телус в интервю за брюкселска медия.
 
След като Европейската комисия не удължи забраната за внос в петте държави на първа линия, Полша, Словакия и Унгария обявиха едностранни ограничения върху вноса на украинско зърно. Решението на Варшава идва на фона на нарастващото политическо напрежение в навечерието на предстоящите през октомври парламентарни избори.
За Телус няма никакви съществени аргументи за неудължаване на забраната. Той изтъкна, че решението на Брюксел е чисто политическо и критикува, че Комисията го взела в последния момент и не е информирала навреме фермерите в ЕС.
 
Според полския министър страната му не би искала да прилага едностранни решения, а предпочита ЕС да го направи, което би било истинският подход на солидарност. Варшава е била принудена към тази стъпка, за да защити своите фермери.
 
Запитан дали се страхува от последици от този ход, който вероятно е в нарушение на законодателството на Съюза, като се има предвид, че той има изключителна компетентност в търговията, министърът отговори, че нищо няма да се случи. Щом Полша върши добри неща за своите стопани и фермерите в ЕС, тя не бива да се притеснява от регулации, които вървят в грешна посока. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.