1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полските фермери вдигнаха блокадата на украинската граница

Полските фермери вдигнаха блокадата на украинската граница

Стопаните се срещнаха с новия земеделски министър Чеслав Шекерски

Полските фермери вдигнаха блокадата на граничния пункт с Украйна "Медика". До това се стигна, след като представители на стопаните се срещнаха с новия земеделски министър Чеслав Шекерски.
 
След преговори, продължили повече от месец, Шекерски се съгласи правителството да изпълни три основни искания на фермерите. Те ще получат държавна помощ за закупуването на царевица, отпусканите от бюджета заеми за поддържане на платежоспособността им ще бъдат по-големи и данъците за стопаните ще останат на нивото от миналата година. В замяна фермерите обещаха да прекратят протестната си акция на границата с Украйна за неопределен срок, за да дадат на министерството време да изработи юридическите подробности на сделката. Блокадата започна на 23 ноември миналата година и беше вдигната за Коледните и новогодишните празници.
 
На 4 януари обаче стопаните отново се върнаха на пункта "Медика", обвинявайки министерството на земеделието, че не изпълнява обещанията си, дадени след първите преговори през декември. Три други гранични пункта между Полша и Украйна са блокирани от полски шофьори на камиони, които настояват правителството да ги защити от смятаната от тях за нелоялна конкуренция на украинските им колеги. Затова на трите пункта от полската страна на границата вече се извиват километрични опашки от ТИР-ове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.