1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полярната мечка измества бобъра като национална емблема на Канада

Полярната мечка измества бобъра като национална емблема на Канада

Символите на една страна не са постоянни и могат да се променят във времето, заяви сенаторката Никол Ийтън

Канадска сенаторка стартира кампания за замяна на трудолюбивия бобър с непобедимата полярна мечка като национална емблема на Канада, като заяви, че титулярът е всъщност просто един "дентално дефектен плъх".

Консервативната сенаторка Никол Ийтън изнесе съкрушително критична реч в Сената в четвъртък, в която изтъкна, че бобрите опустошават крайбрежната ѝ вила всяко лято, съобщи Reuters, цитирана от inews.bg.

"Символите на една страна не са постоянни и могат да се променят във времето", каза тя. "Полярната мечка с нейната сила, смелост, находчивост и достойнство е перфектна за ролята."

Бобърът стана единственото официално признато национално животно на Канада през 1975 година. Търговията с кожа от бобър, използвана за изработката на модни шапки, става причина за европейската експанзия в Северна Америка през 1600-ната година и началото на 1700-ната.

"Смешно е точно консервативна сенаторка да предлага да се замени бобъра с полярната мечка като символ на Канада, като се има предвид, че що се отнася политиката по изменението на климата нейното правителството прави всичко възможно да изтреби полярните мечки до края на века", заяви Кийт Стюарт, активист към Greenpeace.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.