1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Понижението на речните нива се запазва до събота

Понижението на речните нива се запазва до събота

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и  хидрология  към БАН ( НИМХ- БАН) днес няма да вали. Утре също ще е без валежи. В събота ще завали по-късно през деня. Количествата - 1-5 л/кв.м.През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са се задържали. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

Дунавски басейн: отчетени са колебания на речните нива от - 16 см (на р. Осъм при с. Изгрев) до + 13 см (на р. Янтра при с. Каранци).

Черноморски басейн: отчетени са понижения на речните нива с до - 18 см.

Източнобеломорски  басейн: отчетени са колебания на речните нива от - 12 см (на р. Тунджа при гр. Елхово) до + 5 см (на р. Чепинска гр. Велинград).

Западнобеломорски басейн: отчетени са колебания на речните нива от - 4 см до + 2 см. 

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, тенденцията за понижение и задържане на речните нива ще се запази и през следващите няколко дни. В резултат на остатъчно снеготопене  и оттичането на реките към устията им, са възможни несъществени повишения на речните нива на места.

Дунавски басейн: незначителни, краткотрайни повишения са възможни в горните течения на реките Огоста, Осъм и Янтра.

Черноморски басейн: очаква се речните нива да продължат да се понижават или да се задържат. Незначителни повишения са възможни в поречията на Провадийска, Камчия и на Ропотамо.

Източнобеломорски басейн: възможни са краткотрайни, несъществени повишения на нивата в долните течения на реките Тунджа и Марица, и в горното течение на  Арда.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Река Марица

Водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Река Тунджа

Нивото на реката  при  Ямбол продължава плавно да се понижава, като по прогноза през следващите дни ще се задържи над жълтия праг (предупреждение).

Нивото на реката при  Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога). По прогноза се очаква да продължи да се понижава плавно и през следващите  дни ще остане непосредствено над оранжевия праг (риск за тревога).

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: поради снеготопенето се очакват краткотрайни, незначителни повишения в поречията на реките Места и Струма. Внимание е необходимо за водосбора на река Тунджа.

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.