1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Попътен вятър на новия политически кабинет в аграрното ведомство!

Попътен вятър на новия политически кабинет в аграрното ведомство!

Земеделието в партийните програми

Онлайн представяне на програмите „Земеделие“ направиха четирите партии – коалиционни партньори в правителството. Като първа стъпка към обещаната прозрачност в управлението. Към Промяната. Пълен наивник трябва да е човек, ако изключи срещи по късни доби, както вече имаше една. Но в коридорите на властта разговорите на „четири очи“, както се казва, са част от дипломацията, често с успешен резултат. Не е нужно много задълбочен прочит на изложените анализи и стратегии за бъдещето на земеделието, видяно през очите на политиците. Да, не са като две капки вода, но общо взето си приличат прекалено много.

И така, тавани на директните плащания със сигурност ще има! По-нахъсаните предлагат твърд таван. И до известна степен злорадо. ИТН съвсем професионално предупреждават – да, трябва да има. Но с условието – да се пипа доста внимателно тази тема. Защото да затрием един конкурентоспособен сектор, без виждане за търсения баланс, е неразумно. Впрочем от ПП оповестиха: над 15 000 дка стопанство да не получава преки плащания. И защо 15 хиляди? Кой анализ предполага това? Какъв резултат се очаква? С почесване по главата важни решения не трябва да се вземат. Горските – повечето експерти, присъствали на форума, си баят едно и също. Решението на проблемите в горите виждали в разни преструктурирания на ведомствата. Кой знае, дано така да е.

От ДБ предлагаха предимно екология и непременно мерки за опазване на опрашителите. Както и запазване на традиционните български ястия. Впрочем интересно е да издадат книга „Манджите на баба“. Биохраните и виното да станат приоритет за страната. Пък белким стигнем Австрия по биологични площи и Франция по тероарните вина. При тази партия се забеляза едно салтомортале за напояването. Първо - заклеймяване на залегналото в Плана за възстановяване, а сега пък – накъде без напояване?

БСП – не може да се отрече, има смислени предложения. Което не означава вече не обещавани. Напояване и разбира се, като социална партия – акцент върху малките и средни стопанства. Впрочем, дребните производители са неизменната част от популизма на всяка партия. Без резултат до сега. Както еврокомисарят по земеделие каза в последната си реч – „Никой няма да бъде забравен“! Но от пицата все пак ще има различен дял за секторите.

Какво може да се каже за ПП? Те се изповядаха, че им липсват земеделски експерти. Затова пък могат да си набавят много добри професионалисти, каквито у нас не липсват. Има и откровени предложения - смехории. Районни логистични центрове за събиране на плодове и зеленчуци. Само че не може да се събере нещо, което го няма. И като капак – изкупуване на продукцията на твърди цени! Коментарът е излишен. Като дръпнем калема – никой не изговори философията на промяната, около която могат да се обединят четирите програми. Например: твърди пазарни принципи, категорични промени в субсидирането. Попътен вятър на новия политически кабинет в аграрното ведомство!

 Коментар на Валентина Спасова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.