1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Повече от 150 ТИР-а чакат да преминат границата с Гърция

Повече от 150 ТИР-а чакат да преминат границата с Гърция

Над 1000 трактора, ремаркета и друг вид селскостопанска техника са базирани на ГКПП Промахон

Редица от над 150 ТИР-а се е образувала на ГКПП Кулата - Промахон от българска страна, заяви началникът на граничния пункт Йордан Недялков предаде Дарик. От 16.00 часа вчера е спряно преминаването на леки и тежкотоварни автомобили.  Стачкуващите гръцки феремри са блокирали входно-изходните платна на българо-гръцката граница със селскостопанска техника. За шофьорите, попаднали в капана на блокадата, Общинска администрация - Петрич и Областната управа в Благоевград са подсигурили храна, вода и химически тоалетни, допълни Йордан Неделяков.

Все още не ясно кога стачкуващите вече трето денонощие фермери ще отворят ГКПП  Кулата - Промахон, допълни началникът на граничния пункт. По думите му преговорите, които се водят с гръцкия стачен комитет, вървят доста трудно. От 11.00 до 17.00 ч. ГКПП Илинден ще бъде затворен за движение заради протеста на гръцките земеделски производители. През пункта по данни на „Гранична полиция" ще бъдат пропускани автомобили до 11.00 ч. с изключение на тези, които превозват дърва и селскостопанска продукция.

Над 1000 трактора, ремаркета и друг вид селскостопанска техника са базирани на ГКПП Промахон. "Булгаре-мафиоте!". С тези думи посрещат репортерите на пункта протестиращите второ денонощие гръцки земеделски производители. Повечето от тях са от района на град Серес. "Ще останем тук на барикадата, докато нашият министър Папандреу не ни изплати всички субсидии за реколтата, която сме произвели миналата година", казаха на разбираем български език земеделците от Серес, които се славят като едни от най-своенравните гърци. На въпрос защо не блокират пътищата в страната си в знак на протест фермерите отговарят, че така Европа ще ги чуе по-лесно. ГКПП Кулата - Промахон е затворен за преминаване на всички видове автомобили от 19 януари. В нощните часове протестиращите фермери са пропуснали да преминат от България в Гърция 60 тежкотоварни автомобила и почти толкова леки коли, съобщиха дежурните на ГКПП Кулата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.